Nagy történelem, nehéz jelen

Spanyolország sokáig Európa legerősebb országa volt. Az ország gazdasági hanyatlása és politikai megosztottsága vezetett a polgárháborúhoz, melynek során 1936–1939 között mintegy háromszázötvenezer ember vesztette életét. Ezt követően a győztes Franco tábornok jobboldali diktatúrája állt fenn 1975-ig. Ritkán történik a történelemben, hogy egy diktátor végrendeletében alkotmányos monarchiának nyit utat. Az Olaszországban emigrációban élő trónörökös tanulmányaival és spirituálisan is felkészült a feladatra és I. János Károly királyként tanúságot tett demokratikus keresztény meggyőződéséről. A már betegséggel küzdő királynak megadatott, hogy nehéz helyzetbe került hazája élén üdvözölhette a pápát. Spanyolország 1978 óta parlamentáris monarchia. 1986 óta az Európai Unió tagja. Negyvenötmilliónyi lakosa tizenhét autonóm közösségben, ötven tartományban, nyolcezer önkormányzattal rendelkező településen él.

Az ország lakosságának hetvenhat százaléka – legalábbis anyakönyvileg – katolikus, húsz százalék viszont nem hívőnek vallja magát. 2006-os felmérés szerint a katolikusok ötvennégy százaléka csak ritkán jár templomba, de tizenkilenc százalékuk minden vasárnap. A rendszeresen templomba járók ilyen magas arányszámával kevés európai katolikus közösség dicsekedhet.

Spanyolországban is új problémákat okoz az országba érkezett mintegy millió muzulmán vallású bevándorló.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .