Liturgia: A közösség könyörgése

Mielőtt a katekumenek elbocsátása megtörtént volna, a diakónus vagy egy lektor felsorolta a közösség kéréseit, amelyre közösen válaszoltak: Uram, irgalmazz, vagy kérünk téged, hallgass meg minket. Az ambrozián liturgia már nagyon szépen kibővítette a kéréseket, alkalmazva az imát az élet és a kor viszontagságaira. Könyörögtek az egész egyházért, felsorolva a papság és a hívek csoportjait. De imájukba foglalták a foglyokat, a száműzötteket, sőt, a tisztátalan lelkektől gyötörtekért külön is fohászkodtak. Az ősegyház korából ismerünk litániát az elbukottakért, a bűnbánókért, de kétségtelenül a Mindenszentek-litánia az, amely magában foglalta e könyörgő imádság mindkét lényeges elemét. Az első rész a szentek megszólítása, amelyre a válasz mindig nagyon egyszerű: könyörögj érettünk. A másik részben a különböző könyörgések és kérések hangoznak el, légy irgalmas vagy irgalmazz nekünk válasszal. Keleten az V. században, nyugaton csak a VIII. században terjedt el teljes gazdagságában ez a litánia. Egyes szerzők szerint már a X-XI. században is volt litánia a Boldogságos Szűz Mária tiszteletére. A litániák ebben a korszakban új köntöst is kaptak, szebbnél szebb jelzőkkel felruházva szólították meg a szenteket – jelen esetben a Szűzanyát. Bár számos litániát használtak a középkorban, az egyház csak a Loreto városából származót hagyta jóvá. Az idők folyamán azután több litánia is használatba került, és használjuk őket ma is. Az Adoremus augusztusi száma közli a Szent István-litániát. Vegyük észre, milyen szép jelzőkkel és tulajdonságokkal feldíszítve kérjük szent királyunk közbenjárását. Ez a litánia is több részre osztható. Az első részben azokkal a jelzőkkel felruházva szólítjuk Szent Istvánt, amelyek miatt példakép a számunkra. A Szent Szűz tisztelője, apostol, az egyház oltalmazója, a nép királya. A második részben erényes életére történik utalás. A harmadik részben pedig korunk égető gondjait terjesztjük elé, hogy vigye a végtelen Isten elé.

A papok éve kapcsán az egész világon elterjedt a litánia Ars szent plébánosa tiszteletére. A szokásos bevezető kérések után következnek azok a megszólítások, amelyekért őt különösen is tiszteljük. A rövid fohászokban összefoglalva megismerhető belőle az ő egyszerűnek tűnő, de csodálatosan gazdag élete. A papság számára a szent plébános személye tükör, a hívek számára pedig feladat, hogy imádkozzanak papjaikért, hogy szert tegyenek erre a lelkületre. Egyéni és közösségi lelki életünkben a számos más imádság mellett éljünk a litánia egyszerű, mégis gazdag formájával. Hiszen mi is gazdagabbak leszünk általa.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .