Könyvekbe zárt emlékezet

Továbbá számtalan saját publikációjából, könyvéből kiderül, hogy ő az első számú szakértője a korán elárvult kis zsidó gyufaárus fiúból lett nagyiparos-nagyvállalkozó, a nemesi címmel, előnévvel is elismert Jánosi Engel Adolf életének, már-már amerikai volumenű sikertörténetének. Ettől a kötettől függetlenül az összeállítás többi darabja bizony irodalmi-történelmi panaszfal, a pécsi és a környéken élő zsidóság tragédiájáról. A meggyőző „tablóról” csak egy könyvet hiányolunk, de azt nagyon. A Biliárd a Dobray szállóban ugyan nem a pécsi, hanem a muraszombati zsidóság sorsának megrendítő krónikája, de az 1968-as születésű szlovén Dušan Šarotar műve világirodalmi rangú, egyszerre költői szépségű és keményen realista alkotás.


A holokauszt-témában kiadott pannon könyvek között igazi különlegesség Sárosi István pécsi orvos- író műve, amely Rolf Hochhuth német drámaíró művére angolul írott, kései válasz. Ebben XII. Piusz pápa és Israel Zolli római főrabbit szövetségesekké, harcostársakká teszi a hitleri rezsim kegyetlen szorítása.

Az évfordulós könyvek sorában – két értékes és alapos történeti munka mellett, amelyek Krassó Sándor és Hábel János alkotásai, kitüntetett figyelmet érdemel még Pálffy Gyula második kiadást megért regénye, a Rozehán Neti, egy reformátussá lett, gyönyörű és okos zsidó szülésznőről, aki nem kerül ugyan koncentrációs táborba, közvetve mégis a történelem áldozata lesz.

Az Engel-témára még egyszer visszatérve: az ő alakját két könyv is megörökíti, saját önéletírása, s Dénes Gizella, a méltatlanul elfeledett írónő hetven éve született nagyregénye, a Harminc ezüst. Egyszóval, van min elgondolkodni, helyet adva gyásznak és olykor örömnek is, ezt a gazdag válogatást lapozgatva.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .