Kicsit több figyelem életet menthet a hidegben

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyűjtést hirdet a hajléktalan emberek megsegítésére: takarót, sapkát, vastag zoknit és meleg cipőt kér a lakosságtól az utcán élő embereknek. Az adományokat valamennyi budapesti máltai intézmény köszönettel fogadja. A hajléktalan emberek számára nem csupán az erős lehűlés jelent veszélyt, hanem az azt követő olvadás is, amikor vizes ruhában és átázott cipőben gyorsabban kihűlhetnek, súlyos betegségeket kaphatnak, vagy soha nem gyógyuló végtagsérüléseket szerezhetnek.  A máltai szervezetek lehetőség szerint száraz ruhával is ellátják az átázott,  elhasználódott öltözetű embereket, a készletek azonban rohamosan fogynak. A szeretetszolgálat éjszakai menedékhelyeinek kihasználtsága a száz százalékot közelíti, férőhely hiánya miatt azonban senkit nem küldenek el, ha kell, újabb és újabb helyiségeket, akár irodákat is megnyitnak a hajléktalan emberek előtt.
Január 15-én és 16-án a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 500-500 adag meleg ételt osztott ki nélkülöző és hajléktalan emberek között Óbudán, a Mik­lós utca 32. szám alatt található intézményében.

Így segíthetünk – A legfontosabb tudnivalók

Azt hittük, már mindenki tudja – de a mostani hidegben annyian kérdezik, hogy újra közreadjuk, mit tehetünk, ha kihűléssel, fagyással fenyegetett embereket látunk. A tragédiák ugyanis gyakran megelőzhetők lennének, és ennek érdekében nem is kell mást tennünk, csak odafigyelnünk társainkra. A legfontosabb tudnivalók három pontban:
Vegyük észre! A földön fekvő, a csupasz betonon ülő vagy az átázott ruhájú emberek fagypont körüli hőmérséklet esetén gyorsan kihűlhetnek. Árulkodó jel lehet, ha valaki hosszú időn át mozdulatlanul ül vagy fekszik.
Szólítsuk meg!  Kérdezzük meg az illetőt, nincs-e szüksége segítségre. Bátran menjünk oda, és érdeklődjünk, tehetünk-e érte valamit.
Ne habozzunk cselekedni! Ha az illető nem tud válaszolni, vagy rosszullétre, fájdalomra panaszkodik, hívjuk a hajléktalanellátó diszpécserszolgálatot (Budapesten a 06/1-338-4186 számon), vagy a 112-es segélyhívót. Pontosan adjuk meg a helyszínt, és részletesen írjuk le, miért kérünk segítséget.
Ne feledjük, nagy hidegben bármilyen szokatlan jelenség árulkodó lehet. Nemcsak az utcán élők lehetnek veszélyben. Bajt jelezhet, ha nem füstöl a kémény, ha nappal is égve maradt a villany, ha nem látjuk a megszokott időben a szomszédot. A téli tragédiák nagy része fűtetlen lakásokban történik, ezek megelőzése közös felelősségünk.
Tudnivalók bővebben itt.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .