Krisztustól kapott feladat

A könyv bemutatóján Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek a katolikus–evangélikus párbeszéd folyamatát méltatta. Utalt Római Szent Kelemennek a korinthusiakhoz írt levelére, melyben a szerző arról ír, hogyan tesz a hit megigazulttá Isten kegyelméből, és miként köteles az ember minden erejével a jótettekre törekedni. „Az egységre is törekednünk kell, erre a feladatra Krisztustól kaptunk megbízást” – hangsúlyozta a bíboros.

Fotó: Kissimon István
Fotó: Kissimon István

Fabiny Tamás püspök – Gáncs Péter evangélikus püspököt helyettesítve – azt hangsúlyozta, hogy a II. vatikáni zsinat óta eltelt ötven év dialógusának egyik fontos állomása ez a dokumentum, mely az evangélikusok és a katolikusok „közös ügye”. Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető tanára, a kötet egyik lektora azt emelte ki, hogy az egyház egysége már Jézus Krisztusban adott, alapja pedig a keresztség. Ahhoz, hogy ez érvényesülhessen, belső megtérésre is szükség van. Reuss
András, az Evangélikus Hittudományi Egyetem professor emeritusa, a kötet másik lektora arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a könyv a lelki közösség létrejöttét is segítheti. Kiemelte, hogy a kötet címében szereplő szembenállás – az eredetiben az erősebb konfliktus szó szerepel – és közösség fogalmak egymástól nagyon távoli állapotokat jelölnek. A szembenállást már magunk mögött hagytuk, a közösség pedig egy olyan cél, amelyet még nem értünk el a teljes formájában.

Fotó: Kissimon István
Fotó: Kissimon István

A szembenállástól a közösségig dokumentum szakértő szerzői hangsúlyozzák, hogy ez a jubileum lesz az első ökumenikus megemlékezés. Ezért is foglalják össze a kötetben közösen a reformáció történetét. Külön fejezetben térnek ki a lutheri teológia alapvető témáira – mint a megigazulás, az Eucharisztia, a Szentírás, a hagyomány vagy a papi hivatás –, mindezt az evangélikus–katolikus párbeszéd összefüggésében tárgyalva. A könyv végén találunk „öt ökumenikus felszólítást” is: a katolikusok és az evangélikusok mindig az egységből induljanak ki; engedjék érvényesülni az egymással való találkozás átalakító hatását; kötelezzék el magukat újra a látható egység mellett; fedezzék fel Krisztus evangéliumának erejét, és közösen tegyenek tanúságot Isten kegyelméről a világban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .