Kékfestők nyomában

A dunaföldvári kékfestő dinasztia az idén ötvenesztendős pápai Kékfestő Múzeumban is bemutatkozik néhány gyönyörű alkotással. A Kluge család egykori üzemében berendezett kiállítás a régi időkben igen népszerű, s ma talán ismét reneszánszát élő mesterségnek állít emléket. Carl Friedrich Kluge vándorútjáról hazatérve előbb Sárváron, majd 1786-ban a Magyar Athénnak nevezett Veszprém megyei városkában nyitott önálló műhelyt, amelyben egyre modernebb gépekkel dolgoztak. A cég fénykora az első világháborút megelőző évekre tehető. Az üzem 1956- ig működött, majd az épületegyüttes a teljes berendezéssel együtt műemléki védelem alá került, s 1962-től mint múzeum várja az érdeklődőket. Nemcsak a pápai kékfestők kaptak itt helyet, hanem más magyarországi műhelyek is, például a ma is nevezetes tolnai, a nagynyárádi, a tiszakécskei, a bácsalmási vagy a győri. Megtekinthető Bódy Irén Munkácsy Mihály-díjas textilművész életmű-kiállítása is, akinek talán a Kékfestő paradicsom a legjelentősebb munkája.

A Kékfestő Múzeum 2011-től az önkormányzat fenntartásában működik. A jubileumi esztendőben a múzeum színielőadásoknak ad helyet. Októbertől A múzeum ötven éve című kamara-kiállítás várja a látogatókat, novemberben pedig a Szemnek szép kelmék sorozat első, a nemezt bemutató kiállítását nyitják meg. A hagyományos múzeumi programokon túl az intézmény több rendezvényt is szervez, a változatosság és sokszínűség érdekében a pápai Jókai Mór Művelődési Központtal, valamint a Szó és Kép Színpaddal együttműködve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..