Kecses harangvirág

A harangvirágok között van egynyári, kétéves és évelő növény egyaránt, és ahol ez utóbbi megtelepedett, ott évekig virágzik különösebb gondozás nélkül. Sokszor az egynyáriak is önmaguktól szaporodnak, ha elszóródott magvaik ki tudnak csírázni.

Fajtól, fajtától függően virágozhat tavasztól nyárig és nyártól késő őszig. Ha azt akarjuk, hogy folyamatosan legyen virág, telepítsünk több fajtát egymás mellé.
Áprilistól virágzik a törékeny harangvirág (C. fragilis), amely azonban nem telel át, ezért a palántáit tavasszal kell kiültetni. A bögrevirág (C. medium) szintén tavasszal kezd virágozni. Válasszunk belőle alacsonyan növő fajtát! Június-júliusban folyamatosan bontja harangocskáit a garganói harangvirág (C. garganica) és a csomós harangvirág (C. glomerata). A törpe harangvirág (C. pulsatilla) szintén nyáron virágzik. Ahol jól érzi magát, ott kék virágpárnával borítja be a földet. A dalmát és a kereklevelű harangvirág (C. portenschlagiana; C. rotundifolia) virágzása késő őszig is elhúzódhat.

A felsorolt fajokból létezik törpe és magas szárú kerti változat és több színárnyalatukat is kínálják. A harangvirág szaporítása nem igényel mélyreható kertészeti ismereteket. A magvakat nyáron vagy ősszel, miután az apró tokokból peregni kezdenek, nyirkos föld felületére kell szórni. Nem szabad földdel fedni, mert világosban csírázik. A magokat cserépbe vessük el, és később a palántákat ültessük el a kívánt helyre. Két-három éves növényeket egyszerű tőosztással ültethetünk szét.

Harangvirág-piramist is összeállíthatunk, ha középre nagy növésűeket, kívülre körbe alacsonyabbakat, a szélre pedig párnaalkotó fajtákat ültetünk egymás mellé.
Bár még messze van mindenszentek, érdemes már most ősszel virágzó harangvirág-palántákkal beültetni a sírkertet. Jól tűrik a félárnyékos helyet, és nem igényelnek állandó gondozást.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .