A kalocsai érsekség felújítási programja

Fotó: Kalocsa–kecskeméti főegyházmegye

 

A Kalocsa–kecskeméti főegyházmegye több éven át tartó programja során megújul Kalocsa barokk érseki központja, a Nagyboldogasszony-főszékesegyház, az érseki kastély, a Katona István-ház és a főszékesegyházzal szemben álló egykori kanonokház, amely átalakítása és bővítése után helyet ad majd az új Astriceum Érseki Múzeumnak.
Az érsekség célja, hogy a főszékesegyház belső terében és a Szentháromság téren végzett feltárás térbeli bemutatása és a régészeti leletek kiállítása révén megismertesse a közönséggel az érsekség múltját, épített értékeit és tárgyi emlékeit. A kiállításon Horváthné Csortán Krisztina marketingkoordinátor képviselte az érsekséget.
A barokk főszékesegyház és a tér felújítása során végzett építészeti-régészeti feltárások kutatási eredményei lehetőséget adnak arra, hogy pontos ismeretekhez jussunk a korabeli főtemplomok, az István-kori és a késő román, kora gótikus második székesegyház építésének körülményeiről. Feltárul a múlt, a korabeli idők talaján sétálva akár Szent István lába nyomán járhatunk.
A programot koordináló szakember, Vörös Márta által összeállított tájékoztatóból kiderül, hogy a XVIII. századi pestisjárvány áldozatainak emlékére felállított, újrafaragott Szentháromság-oszlopot a teljesen megújuló Szentháromság tér súlypontjába, a főszékesegyház tengelyébe helyezik át.
A munkálatok várhatóan jövőre fejeződnek be, de már idén várja a látogatókat a főszékesegyház barokk tere, az Astriceum Érseki Múzeum és az érseki kastélyban található könyvtár barokk Patachich Terme.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .