Teret adnak a nőknek a Vatikánban

Fotó: News.va

A tanács harminchét tagot számlál, koordinátora Consuelo Corradi, a római LUMSA Egyetem (Libera Università Maria San­tis­sima Assunta) kutatási és nemzetközi kapcsolatokért felelős rek­tor­helyettese. A testületet egyetemi tanárok, vállalkozók, politikusok, művészek és újságírók alkotják, tagja a Vatikáni Rádió egyik újságírója, Roberta Gisotti is. A tagok kulturális, földrajzi és felekezeti megoszlása szerteágazó, még egy iráni muszlim teológusnőt is beválogattak a szervezetbe.

„A maga nemében abszolút újdonságról van szó, hiszen eddig egyetlen nő sem volt a Kultúra Pápai Tanácsának vezetői között, a dikasztérium így hiányosan jelenítette meg az Isten által teremtett világot” – Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke ezekkel a szavakkal jellemezte a sajtótájékoztatón a női tanácskozó testületet. A neves bibliatudós emlékeztetett arra, hogy Isten az embert a maga képére férfinak és nőnek teremtette. Most az új, női tagokból álló testülettel az egyoldalúság megváltozott.
Miért jött létre ez a kezdeményezés, és mit szeretne kínálni az Egyháznak, valamint a nőknek? Erre a kérdésre Ravasi bíboros így válaszolt a Vatikáni Rádiónak: „Elsősorban a női látásmódot akartuk érvényre juttatni a dikasztérium minden tevékenységével kapcsolatban. A tanács szerepvállalása két szinten valósulhat meg: egyrészt a tartalom vonatkozásában, ezt a nők saját tapasztalatukból, munkájukból, adott esetben laikus életállapotukból következően nyújthatják, másrészt a stílus kérdésében: szeretnénk sokkal átfogóbb, színesebb olvasatot adni a valóságról és a dikasztérium által taglalt kérdésekről, túllépve a tisztán teológiai-filozófiai vizsgálódáson, ami az egyházi nyelvezet sajátja.”
A pápa nemrég úgy nyilatkozott, hogy a nők egyházi szerepe nem a különböző funkciók betöltése, hanem inkább a gondolkodás, az elmélkedés segítése. Ravasi bíboros leszögezte: a Kultúra Pápai Tanácsát nem azért bővítették ki a női tanáccsal, hogy „meglegyen a női kvóta”. „Nem: a nők kultúrpolitikánk belső mechanizmusához tartoznak” – nyilatkozta a bíboros.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .