Alapos felkészítés a házasságra a Pozsonyi főegyházmegyében

 

A főpásztor levelében hangsúlyozza, a szülők és a család szerepe meghatározó abban, hogy a gyermekekből jó férjek és feleségek, édesapák és édesanyák váljanak. Mindehhez a plébániai közösségek segítségével az egyházmegye is szeretne hozzájárulni, oly módon is, hogy ez év szeptemberétől bővített házasság előtti felkészítésben részesülnek majd a területén házasságra készülő fiatalok.
Szinte megszokott és természetes számunkra, hogy a felnőttek felkészülése a megkeresztelkedésre, a gyerekek előkészülete az első szentgyónásra és a szentáldozásra, a fiatalok felkészülése a bérmálás szentségének vételére több hónapig tart, a szerpappá és áldozópappá szentelés előtti készület pedig több évet vesz igénybe. Éppígy a házasság szentségének vétele előtt is szükséges az alapos felkészülés. Néhány hónap múlva a főegyházmegye területén egységesen bevezetik a bővített felkészítést, amely kilenc találkozót jelent majd. Az alkalmakon papok, animátor házaspárok és szakemberek foglalkoznak a fiatalokkal esti, nappali vagy hétvégi kurzusok formájában.
A ma már szentként tisztelt, sokak által a családok és a fiatalok védőszentjeként is emlegetett II. János Pál pápa a család feladatairól szóló apostoli buzdításában, a Familiaris consortio kezdetű egyházfői megnyilatkozásában így írt a felkészülésről: „A tapasztalat azt mutatja, hogy azok a fiatalok, akiket a családi életre fölkészítettek, általában jobban boldogulnak, mint a többiek. Ez még inkább érvényes a keresztény házasságra, melynek ereje oly sok férfi és nő szent életét áthatja. Ezért az Egyháznak jobb és bőségesebb házassági előkészítésről kell gondoskodnia, hogy amennyire lehetséges, elhárítsa azokat a nehézségeket, amelyek sok házaspárt terhelnek, s hogy egyre nagyobb számban jöhessenek létre boldog házasságok. A házassági előkészítésnek folyamatosnak és fokozatosnak kell lennie. Három alapvető szakaszban kell történnie: távoli, közelebbi és közvetlen.”
A hosszú előkészület fontos szerepét szem előtt tartva Pozsonyban a helyi magyar katolikus közösség szervezésében a múlt év őszétől havi rendszerességgel párkapcsolati műhelyt tartanak az érdeklődő fiatalok számára, akik párban vagy egyedül is részt vehetnek az alkalmakon. A összejöveteleket Néma Attila és Néma Ella vezetik, akik a Kalocsa–kecskeméti Főegyházmegye Ifjúság- és Csa­lád­pasz­torá­ci­ós Központját és Kateketekai Irodáját is képviselik a találkozókon. A felkészítő alkalmakat a helyi közösség meghívására havonta egy-egy péntek este tartják a pozsonyi magyar katolikus közösség által működtetett Korona társalgóban.
A tavaszi találkozókra március 17-én, április 21-én és május 19-én kerül sor, minden alkalommal 19 órai kezdettel a Pozsonyi Magyar Intézet (Védcölöp út – Palisády 54.) épületében.

Forrás: Pozsonyi főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .