Jedlik-szobor Szegeden

Tóth József, a szoborállítást kezdeményező Magyar Elektrotechnikai Egyesület szegedi szervezetének elnöke elmondta, hogy a képzőművészeti alkotás civil szervezetek, cégek, az önkormányzat és a Szeged–csanádi egyházmegye összefogásának köszönhetően jöhetett létre. A szobor helyszínét úgy választották ki, hogy összekapcsolja az elektrotechnika múltját és jövőjét. Az alkotás az EDF DÉMÁSZ Jedlik Ányos Képzési Központjának épülete előtt áll, ahol az energiaszolgáltató cég által elindított oktatási programban tanulnak a jövő elektrotechnikusai. Korábban pedig 1895-től – Jedlik Ányos halálának évétől – egészen 2010-ig itt működött a szegedi villamos erőmű – közölte a szakember.

Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyés püspök avatóbeszédében kifejtette: Jedlik Ányos bencés szerzetes élete és munkássága csodálatos szintézise olyan értékeknek, mint a keresztény hit, a tudomány, a kutatás és a felsőoktatás ügyének előmozdítása, a segíteni akarás és a haza szeretete. A szoborállítással, Jedlik Ányos emlékének megőrzésével erőt és bátorítást kaphatunk az összefogásra, hogy így orvosoljuk gondjainkat a társadalomban és a gazdaságban – hangsúlyozta a püspök. (MTI)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .