Innen-onnan

Elhunyt Yang Shudao kínai érsek

Augusztus 28-án szülővárosában, Toubaóban, kilencvenegy éves korában elhunyt John Yang Shudao, Fuzhou nyugalmazott érseke. A kínai főpásztort 1947-ben szentelték pappá. Huszonhat évet töltött börtönben, 1955-ben ugyanis életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték hite miatt, és azért, mert nem volt hajlandó megtagadni a pápát mint a katolikus egyház vezetőjét. 1981-ben szabadult, ám hamarosan újabb három évre bebörtönözték. A továbbiakban házi őrizetben vagy szigorú ellenőrzés alatt élt. Határozott, buzgó és elkötelezett emberként jellemezték, aki nem engedett elveiből. (VR)

A pápa XIII. Leó szülővárosában

XVI. Benedek szeptember 5-én, délelőtt a Róma közeli településre, Carpineto Romanóba, XIII. Leó pápa szülővárosába látogatott. A rövid apostoli látogatásra a neves pápa születésének kétszázadik évfordulója adott alkalmat. A szentatya szentmisét mutatott be a település központi terén, és homíliát mondott. A hívek ezreit emlékeztette XIII. Leó pápa lelki ajándékaira és az egyház társadalmi tanításához való meghatározó hozzájárulására. Bár Istent soha senki nem látta, ismerjük nevét, arcát és akaratát, mert Jézus feltárta számunkra – szögezte le. Kiemelte XIII. Leó nagy hitét, és hangsúlyozta: a lelkipásztorok nem arra kaptak meghívást, hogy elvont igazságokat közvetítsenek Isten népének, hanem bölcsességet, vagyis olyan üzenetet kell átadniuk, amely összekapcsolja a hitet az élettel, az igazságot a konkrét valósággal. (VR)

Renoválják a betlehemi Születés-bazilikát

Pierbattista Pizzaballa ferences kusztos szeptember 3-án a palesztin hatóság képviselőjének jelenlétében egyezményt írt alá II. Teofil görög ortodox pátriárkával és II. Torkom örmény pátriárka képviselőjével a Születés temploma fafödémének cseréjéről. Abbas palesztin elnök készítette elő a felújítást, és egymillió dollárral hozzájárult a költségekhez. Még nem tudni, mikor kezdődnek a százötven naposra tervezett munkálatok. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .