Hasi panaszok

Éppen ezért a hasmenés csillapítása a bélműködést leállító gyógyszerekkel nem javasolható, hiszen ezzel azt érjük el, hogy a kórokozók nem távoznak a szervezetből, hanem vígan szaporodnak a belekben, fenntartva a betegséget.

A bélflóra helyreállításában nagyon hasznos szerek a probiotikumok, amelyek „hasznos” baktériumokat tartalmaznak. Használhatók még a hasmenés kezelésére azok a szerek, amelyek nagy adszorpciós felületet képeznek (például a széntabletta), mert megkötik magukon a toxinokat, így azok nem szívódnak fel a belekből.

A hasmenés kezelésének legfőbb szere a folyadék. Nem baj, ha a hasmenés zajlik, amennyiben lehet pótolni az elvesztett folyadékot és sókat. A hányást ezért szoktuk csillapítani gyógyszeresen, hogy szájon át lehessen pótolni a folyadékot. Ha ez nem megoldható, akkor kerül sor a vénás folyadékpótlásra, azaz a kórházi felvételre.

Mit tegyünk tehát hasmenés esetén?

– Először is pótoljuk a folyadékot, testsúlytól függően, de mindenképpen többet igyunk, mint máskor. A folyadék tartalmazzon cukrot és egy kevés (ízben nem észrevehető) sót is. Megfelelők a patikai rehidráló oldatok, ezek azonban drágák.

– A beteg kapjon probiotikumot.

– Kaphat felületaktív szert is, ezt a probiotikumtól időben távol célszerű bevenni.
Kórházba akkor kell menni, ha a folyadékpótlás nem megbízható, mert a beteg hány, vagy olyan mértékben veszít folyadékot, hogy ezzel a szájon keresztül történő pótlás nem képes lépést tartani. Ez inkább a kisebb gyermekekre jellemző. Akkor is orvoshoz kell fordulni, ha a hasmenés, illetve hányás mellett egyéb tünetek szintén jelentkeznek.


a szerző gyermekgyógyász

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .