Harminc év után derült ki

Isten malmai azonban lassan, de biztosan őrölnek. Több mint harminc esztendő után, úgy tűnik, most azonosították a gyilkost. A Colatino napilap jelentése szerint Marino Samayoa Acosta a neve. Akkor altiszt volt a nemzeti gárdában, előtte, a hetvenes években pedig az államelnök testőre. Az elnök fia ajánlotta a feladatra, mivel mesterlövész volt. Ma hatvankét éves. Áldozatát, Romero érseket több mint harminc évvel halála után egyre nagyobb tisztelet övezi a salvadori nép körében mint a hitből fakadó szociális elkötelezettség és erőszakmentesség vértanúját. 1917-ben született, hétgyermekes család gyermeke volt. Teológiai tanulmányait részben Rómában végezte. 1942-ben szentelték pappá, 1970-ben püspökké. A tehetséges lelkipásztor és főpap 1977-ben kötelezte el magát a szegény salvadori népesség mellett. Ekkor ugyanis csalással egy Carlos Humberto Romero nevű tábornok került hatalomra, és a tüntetések során nagy volt az áldozatok száma. A földmunkások jogaiért küzdő Rutilio Grande jezsuita páter is köztük volt.

Oscar Romero, aki akkor került a főváros, San Salvador (szent Üdvözítő) érsekségének élére, Grande temetésén nyíltan elítélte a szegény nép üldözését. Jogsegélyszolgálatot hozott létre, és beszédeiben leleplezte a katonai diktatúra bűntetteit, a „halálosztagok” garázdálkodását.

Az igazságszolgáltatás harminc év után vagy később utolérheti a tettest. A történelem Ura pedig biztosan igazságot szolgáltat azoknak, akik rászorulnak irgalmára.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .