Grosics Gyulától búcsúzunk

Klasszis kapus és klasszikus példakép volt. Tavaly ilyenkor a gyulai Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó Akadémián személyesen adta át az érmeket a gyerekeknek, akiknek néhány kedves szó kíséretében órákon át kanyarította oda aláírását a róla írt könyvbe, pedig szemmel láthatóan igen fáradt volt. De egyben boldog is. S feltehetően felrémlett neki saját gyerekkora, amikor is édesanyja papnak szánta, majd mégis a kapuban kötött ki. Szerintem sorsszerű, hogy az akadémia megálmodója és létrehozója, Kiss-Rigó László is hasonló utat járt be: a közkedvelt megyés püspök kapusként kezdett, majd a papi hivatást választotta. Mindenesetre tavaly nyáron Grosics Gyula bácsi megnézte a róla készült szobrot, amelyet az akadémia bejárata előtt állítanak fel. A főváros felé autózva aztán elárulta nekem, hogy erősen meghatódott a szobor láttán, amelyet élethűnek tartott, és ami nagyon tetszett neki. A hajdani klasszis kapus sohasem felejtette el megjegyezni, hogy vigyázni kell a gyerekekre és az akadémiára, ami a szíve csücske volt.


Grosics Gyula ugyancsak megilletődött akkor is, amikor 2008 februárjában, 82. születésnapján a Kútvölgyi úti kórházban aláírta átigazolási lapját a Ferencvároshoz, ahová a hatalom 1962-ben nem engedte el. Erről azonban szabadjon idéznem az ő szavait, amelyek Kő András róla írt könyvében olvashatók.

„– A chilei világbajnokság előtt, az utazást megelőzően már eldöntöttem, hogy Londonban fejezem be a labdarúgást. Ahhoz viszont, hogy még négy évet merjek vállalni, nekem a Fradi közönségére van szükségem.

– A Fradi közönségére?

– Igen, mert a Fradi-közönség az egyedüli, amely a hibámat megbocsátja, és egy jó alakításért az égbe emel. »Szegény, hát persze hogy gólt kapott, hiszen süt a nap a szemébe. « »Igen, erre az alakításra csak a Grosics képes.«

– (…) Chilében, egy nagyon szomorú, rossz hangulatú vacsora után odajött hozzám Barcs Sanyi bácsi, a csapat vezetője, ha jól emlékszem, az MLSZ elnöke is, és átadott nekem egy borítékot. Először arra gondoltam, hogy zsebre vágom, és később majd felbontom. De hát, nem hagyott nyugodni a kíváncsiság. Ott az asztalnál felbontottam. A hivatalos írás tudatta, hogy az MTST elnöksége nem engedélyezi a fővárosba történő átigazolásomat.

– Kinek az aláírása volt rajta?

– Kutas Istváné, a sporthivatal alelnökéé… Amikor elolvastam a levelet, egy világ omlott össze bennem. Mély lélegzetet vettem, felálltam, és az egész csapat meg a vezetők előtt kijelentettem: »Köszönöm szépen az eddigi lehetőségeket, de a mai napon befejeztem a labdarúgást.«”

Ami 1962-ben nem jöhetett létre, az 2008-ban megvalósult a budai kórházban. Akár azt is mondhatjuk, hogy történelmi igazságtétel történt a Fradiban, s Grosics Gyula haláláig az FTC igazolt labdarúgója volt. Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke egyik találkozásuk alkalmával tisztelettel és derűvel jelezte a Fekete Párducnak, hogy hosszú ideje ő a klub legjobb igazolása.

Némileg égi jelnek tekinthető, hogy Gyula bácsi június 13-án, nem sokkal a déli harangszó előtt akkor hunyt el, amikor barátjával, egykori csapattársával, Buzánszky Jenővel Berlinbe kellett volna repülnie a Német Labdarúgó-szövetség meghívására, az 1954-es berni VB-döntő 60. évfordulójára rendezett ünnepségre.

Az utóbbi években sokat küszködött a betegséggel, ám mindig vállalta a nehézségeket, állta a megpróbáltatásokat. Az utolsó támadást azonban már nem tudta védeni. Az utat bejárta, hitét megtartotta. Akik ismertük, hálát adunk a sorsnak, hogy a közelében lehettünk, alázatot, szerénységet, kitartást tanulhattunk tőle. Amin ő a közel kilencven év alatt keresztülment, azt csak becsületes és teljes lelki békével rendelkező ember élhette túl.

Isten békéje legyen veled, Gyula bácsi!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .