Görögkatolikus lelkiség

A világ keresztényei a húsvét utáni ötvenedik napon a Szentlélek leszállását, eljövetelét ünneplik. Az ünnep „pentekoszté” neve csupán annyit mond, hogy „ötvenedik”. A Szentírás viszont részletesen leírja, mi történt akkor, amikor elérkezett ez a nap (ApCsel 2,1–13). Természetesen a görögkatolikus Egyházban is ezt a szentírási részletet olvassuk fel az ünnepen. Így évről évre felidézzük, hogy heves szélvész, szétoszló tüzes lángnyelvek kísérték a Szentlélek eljövetelét, s hogy a jelen lévő apostolok „mindnyájan beteltek Szentlélekkel”. Görög Egyházunk közismert himnusza pedig részletesen elmondja, ki is számunkra a Szentlélek.
Mennyei király. Aki – mint Isten – „életünk Ura és Uralkodója”, amint a nagyböjt folyamán oly gyakran imádkoztuk a szertartásaink végén. Nem földi uralmat akar, amint az Úr Jézus sem, hanem a mennybe kíván vezérelni mindnyájunkat.
Vigasztaló. Maga Jézus nevezte így, amikor megígérte az elküldését, illetve eljövetelét. Mert ő tudta, milyen nagy szükségünk van a vigasztalásra életünk minden területén.
Igazságnak lelke. Milyen szörnyű lenne csupa hazugság közepette élni! Nemcsak a vigasztalásra, de az igazságra is szükségünk van életünk minden pillanatában. A Lélek még ennél is többet tesz: elvezet bennünket a teljes igazságra. Annak felismerésére, hogy életünkben mindennél fontosabb az üdvösségünk munkálása.
Mindenütt jelen van. Természetes, hogy nincs a világnak olyan pontja vagy zuga, ahol a Szentlélek a harmadik isteni Személyként ne lenne ott.
Mindeneket betölt. Ezzel azt valljuk meg, hogy jelenléte nem passzív. Itt van bennünk is megkeresztelésünk és bérmálásunk óta. Ki sem lehet törölni az ember lelkéből. Nem olyan, mint valami tetoválás, hanem eltörölhetetlen jegyet hagy a lélekben.
Minden jónak kútfeje. Vagyis forrása, mert a „kútfő” forrást jelent. Minden jót neki köszönhetünk, s leginkább azokat a kegyelmi javakat, amelyek által üdvözülhetünk. S nem ez a legfontosabb?
Jöjj el, és lakozzál mibennünk. Igaz, hogy eltörölhetetlenül bennünk van, de nekünk is tennünk kell azért, hogy működhessen bennünk. Le kell bontanunk az akadályokat!
Tisztíts meg. Mivel a Szentlélek minden szentségben ott működik, így nemcsak a szent keresztség révén tud lelki megtisztulást adni, hanem a bűnbocsánat szentségében is, hiszen a bűnöktől feloldozó szavak az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében érkeznek el hozzánk.
Üdvözíts. A himnusz ebben a legfontosabb kérésben csúcsosodik ki. „Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megszerzi is, de lelkének kárát vallja?” (Mk 8,36). Gyakran hallani az emberektől, hogy „a világon az egész­ség a legfontosabb”. Ám ezt ki kell igazítani. Mert a hit még ennél is fontosabb. Az erős hit ugyanis segít az egészség megőrzésében vagy visszaszerzésében, illetve a betegséget is könnyebb elviselni erős hittel. Célunk az örök élet, az üdvösség – és ez az, ami az első! Ennek megszerzésében velünk van, mellettünk áll, segít a Szentlélek.
Pünkösd szent napjaiban különösen is köszönetet kell mondanunk neki mindezekért.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .