A pápa fogadta az amerikai elnököt

 

Fotó: News.va

 

A fogadás alkalmával az amerikai elnök a helyszínen tartózkodó újságírók beszámolója szerint azt mondta: nagy megtiszteltetés számára, hogy találkozhat a katolikus egyházfővel. A pápa erre csak annyit válaszolt: „Isten hozta!”
A közös fotózás után elvonultak a magánbeszélgetésre, amely az elnöki találkozók esetében előírt húszperces vatikáni protokollidőnél hosszabb, mintegy félórás volt, ami szívélyes hangulatú megbeszélésre utal.
Ferenc pápának ezt követően bemutatták a kíséret tagjait is, majd egy újabb fénykép készült, amelyen Trump felesége, Melania, Ivanka nevű lánya és veje, ­Jared Kushner is szerepelt.
Ferenc pápa az amerikai elnöknek ajándékba adta első önálló körlevele, a klímaváltozásról szóló Laudato si’ (Áldott légy!) kezdetű enciklika, illetve újévi békeüzenete egy-egy példányát, valamint egy olajágat ábrázoló medált – közölte a Vatikán.
Az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség szerint ezek az ajándékok Ferenc pápaságának és prioritásainak meghatározó jelképei, amelyek éles ellentétben állnak Donald Trump politikájával és különösen a környezetvédelemmel és a jövedelemegyenlőtlenséggel kapcsolatos kampányígéreteivel.
Trump egy nagy kék dobozban nyújtotta át a pápának szánt ajándékát, a következő szavak kíséretében: „Könyvek Martin Lu­ther Kingtől. Úgy gondolom, tetszeni fognak önnek, remélem.”
Donald Trump távozásakor azt mondta a pápának, nem felejti el, hogy mindnyájunknak békére van szükségünk.
Az újságíróknak feltűnt, hogy Ferenc pápa nagy figyelmet szentelt a szlovén származású Melania Trumpnak, és elmondta neki, mennyire kedvel egy szlovén süteményt, a poticát.
Az amerikai elnököt Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár és Richard Gallagher érsek, az államközi kapcsolatok titkára, a Vatikán „kül­ügyminisztere” is fogadta. A vatikáni közlemény szerint a „szívélyes” megbeszéléseken a felek elismerően szóltak a Szentszék és az Amerikai Egyesült Államok közötti jó kétoldalú kapcsolatokról. Hangsúlyozták közös elkötelezettségüket az élet védelme, a vallás- és a lelkiismereti szabadság mellett. A felek az amerikai lakosság érdekében szorgalmazták az állam és a Katolikus Egyház közötti „békés együttműködést” az egészségügy, az oktatás és a migránsok ellátása terén is. A megbeszéléseken az aktuális nemzetközi politikai helyzetre is kitértek, hangsúlyozva, hogy ösztönözni kell a békét, és szükség van a politikai tárgyalásokra, illetve a vallásközi párbeszédre. Kiemelt téma volt a közel-keleti helyzet, valamint a keresztény közösségek védelmének kérdése is.
Melania Trump felkeresett egy római gyermekkórházat, amelyet a Vatikán működtet, Ivanka Trump pedig részt vett azon a konferencián, amelyet a Szent Egyed közösség római székhelyén tartottak az emberkereskedelemről.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .