Fénytemplom is épül…

Az ország számos múzeuma és kiállítóhelye várja időszaki kiállításokkal, ingyenes tárlatvezetésekkel, előadásokkal a látogatókat. Hogy csak néhány helyszínt említsünk: Budapesten a Néprajzi Múzeumban Az Isten báránya, Agnus Dei-ábrázolások népi tárgyakon, az Iparművészeti Múzeumban Mézeskalács és viasz, a Textilmúzeumban Tűvel festett szentképek, míg a Kesztyűgyár Közösségi Házban roma művészek szakrális alkotásaiból, Keresd az Istent, kisdedet találsz címmel nyílik kiállítás. Vidéken az egyházművészeti gyűjtemények is bekapcsolódnak a rendezvénysorozatba, de várja az érdeklődőket a Kecskeméti Képtár, azaz a Cifrapalota, a Viselettörténeti Babamúzeum Keszthelyen, a Tájmúzeum Balatonakaliban vagy a Palóc Múzeum Balassagyarmaton. A szervezők a hét egyik kiemelkedő eseményének szánják a „Fénytemplomot”, amely szeptember 19-én, este 19 órai kezdettel épül fel. A mai Magdolna- toronynál, a budavári helyőrségi templom romjain lézersugarak segítségével, fényből születik újjá a hajdani épület. A kulturális örökség napjaihoz kapcsolódóan – amelynek idén éppen a szakrális terek a központi témája – és a művészeti hét keretein belül szeptember 19-én idén is megrendezik a nyitott templomok éjszakáját. A programra több plébánia is jelentkezett, de a hét más napjain is lehetőség lesz különleges liturgikus terek megismerésére. Többek között a debreceni, tégláskerti református toronytemplom is megnyitja kapuit – a 2006-ban átadott épületet Vass János lelkész mutatja be az érdeklődőknek szeptember 20-án. A képzőművészet és az építészet mellett természetesen más művészeti ágak is helyet kapnak a programok között. Szeptember 20-án Nógrádi Péter zeneszerző önálló szerzői estje keretében két ünnepi eseményre is sor kerül. Ekkor lesz a magyarországi bemutatója a Missa Carminum című alkotásának, amely a Szent Ferenc tiszteletére alcímet viseli, valamint a Suscipe – Loyolai Szent Ignác imádsága című mű ősbemutatója is. Szeptember 22-én Fassang László ad orgonahangversenyt a Szent Ferenc sebei-templomban, míg szeptember 25-én Bogányi Gergely zongoraművész játékát hallgathatja a közönség az Iparművészeti Múzeumban. De lesz például Szakrális Jazz Feszt is, amelynek a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központja ad otthont szeptember 26-án.

A Pilinszky Caféban szeptember 21-én Valljalak, tagadjalak… címmel rendeznek irodalmi estet, amelyen Juhász Róza, Gabos Béla és Oberfrank Pál az Isten és ember kapcsolatát vizsgálják, a keresés, elvesztés és megtalálás útját járják be, elsősorban a Bibliából és a magyar irodalomból merítve. Szeptember 23-án az Aranytízben a félreértett szavakról, az oda nem fordulásról, a férfiról és a nőről, illetve a szeretet Mesteréről Balogh Erika és Dörner György tart előadóestet, világirodalmi és kortárs műveket megszólaltatva. A művészeti hét szereplői természetesen a kisebbekről sem felejtkeztek el – több helyen is várják múzeumpedagógiai vagy kézműves foglalkozások a gyerekeket. A Szakrális Művészetek Hete programjai ingyenesek. Bővebb információ a www.- szmh.hu honlapon, illetve a programfüzetben olvasható.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .