Bencés szakképző iskolák

„Felelősségünk és hivatásunk van: mivel megmaradtunk a nehéz időben is, a sok-sok év alatt felhalmozott tudást tovább kell adnunk” – fogalmazta meg döntésük hátterét Hardi Titusz bencés szerzetes. Hazánkban az 1014. tanévét kezdő bencés rend ezzel a lépéssel újra nyitni szeretne az egész ország felé. Képzéseivel a fiatalokat és a szakmát tanulni szándékozó felnőtteket kívánja megszólítani, bővítve azon egyházi iskolák sorát, akik a szakképzésen keresztül is utat szeretnének találni ehhez a korosztályhoz. „Értelmes célokat akarunk nyújtani számukra: szeressenek és tanuljanak meg egy szakmát, amellyel elboldogulhatnak egész életükben, de ezen túl kapjanak egy olyan erkölcsi iránymutatást is, ami segít nekik becsületes szakemberekké válni” – mondta el Titusz atya. A hátrányos körülmények közül érkező tanulók esetében nemcsak ismeretátadásra, de életvezetési tanácsokra is szükség van. Ezért az új oktatási helyszíneken a régi és új tanárokat egyaránt igyekeznek a misszió helyi eszközeivé tenni: továbbképzések és lelki programok segítik őket azonosulni a nagy múltú egyházi intézmény lelkiségével.

Bár az iskolák a katolikus hit elvei és távlatai szerint tevékenykednek, mégsem csak vallásos embereket várnak diákjaik közé: az intézmények nyitva állnak mindenki számára, aki el tudja fogadni a fenntartó által hirdetett értékeket és nevelési célokat. A három újabb telephellyel és az ezekhez kapcsolódó több kisebb képzőhellyel egyszerre országos méretűvé fejlődik a bencés oktatás. Kurzuskínálatával az országos igényeknek szeretne megfelelni a rend, ezért például Miskolcon általános és felzárkóztató képzést is szerveznek a tanulóknak. Az érettségizett és felsőoktatásban továbbtanulni nem kívánók számára gazdasági, kereskedelmi és informatikai területen kínálnak tanfolyamokat. Több felsőoktatási intézménnyel együttműködve lehetőség nyílik felsőfokú szakképzéseken és ezek szakmai vizsgáján való részvételre is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .