Ezeréves a pécsi püspökség

A pécsi az egyetlen magyarországi egyházmegye, amelynek alapítási dátuma is fennmaradt, így pontosan lehet tudni, hogy a királyi akaratot a szentszék mikor szentesítette. Az alapítás Győr várában 1009. augusztus 23-án történt, Azo pápai legátus, ostiai püspök jelenlétében. Ekkor jelölték ki az egyházmegye határait, első püspöke Bonipert lett. Az ezer esztendő története tanúskodik arról, hogy az egyház kultúra- és értékteremtő tevékenysége mellett mindig erőt adott az embereknek a jövő építéséhez is. Az egyházmegye a millenniumra történő felkészülés jegyében egy hároméves előkészületi időt hirdetett, amelyet 2006. március 4-én szentmisével nyitottak meg. Azóta több rendezvényre, eseményre és alkalomra került sor, ezek közül a legkiemelkedőbbek: az egyházmegye zászlajának felszentelése, egyházmegyei zarándoklatok külföldre, hazai és egyházmegyei búcsújáró helyekre, valamint a székesegyház híres Angster orgonájának teljes felújítása.

A pécsi székesegyház eredete a Római Birodalom korába nyúlik vissza. A mai altemplom alapfalait a IV. század végén rakták le, majd a VIII-IX. században nyugat felé megnagyobbították. Az eredeti templom Szent István király idejében alakult altemplommá, amikor fölé építették a mai szentélyt. Valószínűleg ebből a korból származik a két nyugati torony is. A középkorban még két toronnyal látták el a templomot. A gótika idejére esik a kápolnák kialakítása. A török hódoltságot (1543-1686) a dóm kisebb-nagyobb károsodásokkal vészelte át. Az egymást követő püspökök különféle művészeti stílusok jegyében végeztettek helyreállításokat. 1807-ben Pollack Mihály építész tervei szerint a klasszicizmus szellemében, csúcsíves főhomlokzattal építették újjá. A székesegyház mai formája az 1882-től 1891-ig tartó átépítéskor alakult ki. A munkálatokat Dulánszky Nándor püspök megbízásából Schmiedt Frigyes építész vezette. Ekkor nyerte vissza eredeti román jellegét és lett európai hírű nemzeti kincsünk. A székesegyház legutóbbi külső és belső restaurálása 1962-től 1968-ig tartott. A pécsi püspökség millenniumának tiszteletére kibocsátott bélyegképen az alapító Szent István király szobra (1900, Kiss György), valamint a pécsi székesegyház épülete, az alkalmi borítékon pedig a dóm díszes belső tere látható. Az alkalmi bélyegző grafikáján az évfordulót dokumentáló felirat olvasható.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .