Értékőrző közösség elismerése

Az augusztus 19-i átadó ünnepségen Spányi Antal székesfehérvári püspök, a kuratórium elnöke beszélt a Szent István-i értékrendről, amelynek alapja a hit és erkölcs hiteles megélése, tanúsága. Ennek elfogadása és követése alapvető szempont volt a díj alapítója és kuratóriuma számára a döntés meghozatalakor. A ciszterci gimnázium értékőrző szerepe alapítása óta meghatározó nemcsak a hívő emberek számára, hanem a város életében is. Erről beszélt méltatásában Mihályi Gyula főorvos, a gimnázium egykori diákja. A díjat a ciszterci főapát, Zakar Ferenc Polikárp nevében Dékány Sixtus vette át az iskola igazgatójával, Gyóni Andrással. Az ünnepségen jelen voltak a megye és a város vezetői, a gimnázium tanárainak és diákjainak képviselői és sok érdeklődő. A Ciszterci Szent István Gimnázium a város legrégibb és legnagyobb középiskolája. A jelenleg a zirci apátság fenntartásában működő gimnáziumot 1702-ben a jezsuiták nyitották meg. A II. József rendelete alapján megszűnt szerzetesi iskola Magyar Királyi Gimnáziumként működött tovább. 1813-ban a kormányzótanács a székesfehérvári gimnáziumot a zirciekre bízta. A székesfehérvári ciszterci gimnázium első igazgatója Villax Ferdinánd lett, aki később, 1826 és 1857 között zirci apát volt. Az iskola neve ekkor: A Ciszterci Rend Székesfehérvári Főgimnáziuma. 1921-től Békefi Remig zirci apát akaratából az intézmény A Ciszterci Rend Szent István Gimnáziuma nevet viselte. A zirci apátság 1937-ben telket vásárolt és új iskolaépületet emeltetett, amelyet 1939. szeptember 8-án adtak át, bár a munkálatok csak 1941-ben fejeződtek be. 1945-ben új iskolarendszert vezettek be: a nyolcosztályú általános iskolát és a négyosztályú gimnáziumot. Ennek megfelelően a gimnázium az 1945/46-os tanévtől átszerveződött, és mint Ciszterci Szent István Gimnázium és Általános Iskola működött. A ciszterciek keresztény szellemű nevelő-oktató munkája 1948 júniusáig tartott. Ettől kezdve Állami Szent István Gimnáziumként működött tovább. 1950-ben egyesült az Állami Ybl Miklós Reáliskolával, és József Attila nevét vette fel.

A rendszerváltozás után 1992-ben indulhatott az első „ciszterci osztály”, amely egyben az első nyolc évfolyamos osztály is volt. 1994. február 25-én Balsay István polgármester és Kerekes Károly zirci apát közoktatási megállapodást írt alá, amellyel a már zirci apátság tulajdonában levő gimnáziumunk fenntartása és működtetése is átkerült a zirci apáthoz. Zakar Ferenc Polikárp zirci főapát, mint az iskola fenntartója, élve jogával 2000. február 1-jétől visszaadta az iskola régi nevét, így az ma Ciszterci Szent István Gimnázium néven működik.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .