Ép testben épül a lélek

A piarista gimnáziumot végzett pedagógus 1994-ben került az igazgatói székbe. Gitározik, motorozik, sportol. Annak idején profi kosárlabdázóként került Dombóvárra.
A Szent Orsolya rendé volt az  iskola a proletárdiktatúra előtt, amelyben ma az Apáczai Csere János Gimnázium működik. A rendszerváltást követően megkezdődtek a tárgyalások az állam, a dombóvári önkormányzat és a katolikus egyház között, a hogyan továbbról. Ennek eredményeként egy kisebb iskola – a Gárdonyi – került az orsolyitákhoz, és központi keretből kaptak úgynevezett funkció kiváltási összeget, ami részben a várost, részben az egyházat illette. Néhány évig a pécsi püspökség volt a fenntartó, de lassacskán anyagilag is megerősödött a győri központú szerzetesrend, s ma már a tulajdonosi és a működtetői feladatokat is ellátja.

Magyarországra az 1600-as évek végén érkeztek a Szent Orsolya tanító rend nővérei. Jelenleg Győrben és Egerben van kollégiumuk, Dombóváron iskolájuk, és több városban olyan oktatási intézményük, melynek fenntartói jogát nem ők gyakorolják. A nővérek évi 10-15 millió forinttal támogatják a dombóvári iskolát. Az intézmény emellett pályázati pénzekből is fejleszt. Építettek ebédlőt, tornatermet, rendbe tették a vizesblokkokat, korszerűsítették a fűtést. A nyáron a homlokzat-felújítás következik. Az igazgató a tornateremre a legbüszkébb. Az iskolában ugyanis emelt óraszámban tanítják a testnevelést. Ennek részeként úszást is oktatnak a városi tanuszodában, a másodikosoknak és harmadikosoknak, heti két órában.

A sportnál csak egyvalami fontosabb: az erkölcsi nevelés. Illúzió azt hinni – mondja Kerényi Zsolt -, hogy azért adják a szülők a Gárdonyiba a gyereküket, mert buzgó katolikusok. Vannak ilyenek is, ám a többség egyszerűen jó iskolát keres. És az egyház is ebből indul ki. Az oktatásért felelős püspököt, Pápai Lajost idézi az igazgató: Elsősorban jó iskolát kell csinálni. Aztán Jelenits István piarista pap tanártól citál egy mondatot: Azzal nevelünk, amik mi vagyunk. Vagyis: a példaadásnál nincs jobb tanítási módszer. Nem rúgok be minden este, nem verem a gyerekeimet, nem csalom meg a feleségemet. Kerényi Zsolt szerint itt kezdődik az erkölcsös életvitel. S ha van nyitottság, fokozatosan megjön a kedv a világnézeti áthangolódáshoz. Nem lettek egyik napról a másikra templomba járók a volt állami iskola tanárai sem, de már a többségük hitgyakorló; voltak, akik felnőttként keresztelkedtek meg.

Még egy specialitása van a dombóvári katolikus iskolának: a zenei oktatás. Az ide járó 242 gyerekből 110 tanul valamilyen hangszeren játszani. Szinte minden nyolcadikos továbbtanul. Kétharmaduk helyi középiskolába jelentkezik – általában az Illyésbe vagy az Apáczaiba – egyharmad részük pedig egyházi középiskolába megy Pécsre vagy Kaposvárra. Minden tanév végén megjelentetnek egy évkönyvet, melyben az események és osztályképek mellett azt is közzéteszik, hogy melyik végzős hova nyert felvételt.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .