„Elvetünk minden formát, ami formulává süllyed”

Az 1920–1940-es évek építészeti és iparművészeti irányzata az art deco. Eredete a francia szecesszióhoz vezethető vissza, de magában foglalta az avantgárd irányzatok egy-egy jellegzetes elemét, sőt a konstruktivizmus geometriai stilizációját is. Motívumain a hagyományos, helyi minták a népművészetből ugyanúgy megfigyelhetők, mint a tradicionális történelmi stílusok hatásai. Az art deco maradandó értéket alkotott – ez jól látható az Iparművészeti Múzeum mostani kiállításán is –, de nem vált általánossá; a luxus és az elegancia kifejezője maradt. A két háború közti időszak jómódú, szűk polgári értelmiségi rétege engedhette meg magának, hogy lakását belsőépítészek, bútortervezők tervei alapján rendezze be.A korszak egyik legnagyobb hatású építésze, bútortervezője, grafikusa volt Kozma Lajos (1884–1948). A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megnyílt tárlatra belépve az ő egyedi tervezésű karosszékeit láthatjuk, mindjárt az egyik legszebbet: a vörös kárpiton sárgás színű, stilizált növényi mintákkal keretezett magyaros lovas figura emelkedik ki. Körben a falakon Kozma keleties ízű, barokkos faliszekrényeit csodálhatjuk meg. Ebben az időszakban sokat dolgozott a gyomai Kner-nyomdának is: emblémákat, záródíszeket, könyvcímlapokat tervezett, amivel a nyomda egész arculatára rányomta a bélyegét.Az art deco idején a modern otthonokban megjelent a kerámiaművészet is. A korszak kiemelkedő alkotója volt Ráhmer Mária, akinek fali maszkjai bizarr hatást keltenek; kissé mókásak e női arcok, semmiképp nem fenyegető démonok, inkább jópofa látványelemek a falon.

Figyelemre érdemesek Rév István Árpád (1898–1977) szobrász és bábművész karikatúraszerű kisplasztikái, pirosra festett, fából faragott oroszlánjai és lendületes, nagyvonalúan megformált csikósa is. Rév egyébként sikeres játékkészítő vállalkozó volt.A XX. századi üvegművészet legnagyobb magyar reprezentánsa kétségkívül Báthory Júlia (1901–2000). Eleinte Münchenben tanult, majd a dessaui Bauhausban és Drezdában képezte tovább magát. Figyelme 1929-től fordult végleg az üveg felé. 1931 és 1939 között Párizsban élt, önálló stúdiót alapított La Girolette (Szélkakas) néven. Később a Salon d’Automne tagja és állandó kiállítója lett.

A háború kitörésekor hazatért Párizsból, és saját karrierje mellett célul tűzte ki a magyar művészi üvegkészítés elősegítését. 1949-ben kidolgozta az Iparművészeti Főiskola üvegtervező és tanárképzésének oktatási koncepcióját. 1952-ben a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban létrehozta az üveg tanszakot, ahol én is tanítványa lehettem a hetvenes években. Másfél évig az ő irányításával tanultuk a legkülönfélébb tárgyak tervezését és kivitelezését. Pedagógiai munkássága, ahogy velünk, növendékekkel bánt, és amilyen türelmesen tanított bennünket, mindmáig kiemelkedő példa számomra saját oktatói tevékenységemben is. Magukkal ragadók a Lovas tál és a Pannó gazellával című hajlított, foncsorozott, csiszolt síküvegei. Báthory Júlia művészetének egyediségét adja a csiszolással elért matt és fényes felületek kontrasztja. Ő kezdte alkalmazni az üvegmegmunkálásban a homokfúvás technikáját. Alkotásai között találhatunk jó néhány bibliai tárgyú üvegplakettet, feszületet, valamint angyalábrázolásokat.

A modern művészet szempontjából mindenképpen meghatározó a Bauhaus néven elterjedt művészeti irányzat, amelyben a szerkezet és a funkció hangsúlyozása a lakás- és bútortervezés során is előtérbe került. A hagyományos garnitúrák helyett változatos, többfunkciós bútorok kerültek a lakásokba. Átrendeződött a belső tér; megváltozott az ebédlő, a szalon, az úriszoba addigi hagyománya. Kialakult egyfajta geometrikus egyszerűség. „Amit keresünk, nem Bauhaus-stílus és nem Bauhaus-divat. Nem vízszintesen-függőlegesen felosztott és neoplaszticista módon felcicomázott, divatosan lapos felületdísz. Amit keresünk, nem az élettől idegen és funkcióellenes sík- vagy térmértani képződmény. (…) Elvetünk minden formát, ami formulává süllyed. Így minden Bauhaus- munka célja az életerők egyesítése társadalmunk harmonikus kialakítására” – írta Hannes Meyer A Bauhaus és a társadalom című művében. Breuer Marcell csővázas székei revelációként robbantak be a korabeli köztudatba, egy csapásra népszerű lett szerte a világon. A kiállításon az ő vászonborítással készült székei láthatók 1926-ból.

Gazdag Erzsi
mesekönyvein nemzedékek nőttek fel, és a Gőgös Gúnár Gedeon című könyvet szintén sokan ismerik: Kaeszné Lukáts Kató (1900–1990) illusztrálta őket. Az Iparművészeti Főiskolán grafikusként végzett, hosszú élete során sok mindent tervezett: díszcsomagolásokat édességeknek; finom ízléssel megrajzolt angyalok, Mária a kis Jézussal, a háromkirályok alakjai jelennek meg grafikai díszítményként e bonbonosdobozokon. Az árucsomagolás úttörője volt. Férje számára intarziákat is tervezett kisbútorokhoz. A háború utáni években leginkább már csak könyvtervezéssel foglalkozott.

A kiállításon még sok minden más is várja a látogatót, köztük Kaesz Gyula (1897–1967) építész, művészeti író, bútortervező intarziás írószekrényei. Kovács Zsuzsa (1902–1974) az Iparművészeti Iskola hallgatója volt, 1929-től belsőépítészként dolgozott. Egykori lakásának berendezése is megnézhető a tárlaton. A Kassák-féle Munka-kör tagja volt, szociofotókat is készített.

Az 1940-es évek megint csak változásokat hoztak, a második világháború, majd a szocializmus évtizedei a művészeti életben is megállították a progresszív folyamatokat. Az ötvenes-hatvanas évek tendenciózus művészetpolitikája nem tett jót a stílusok természetes továbbfejlődésének. Az építészet és a kultúra más területei is központi irányítás alá kerültek. A későbbi időkben ezeknek az újkori művészeti törekvéseknek már csak a kiüresedett házgyári változataik maradtak meg.

(A
Lakásművészet Magyarországon 1920–1940 című kiállítás szeptember 30-áig tekinthető meg.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .