Róma – Vatikán

II. János Pál boldoggá avatása 2010-ben?

A Szenttéavatási Kongregáció közlése szerint legkorábban 2010-ben kerülhet sor II. János Pál pápa (1978-2005) boldoggá avatására. A 2500 oldalas positio (álláspont) a pápa életére és működésére vonatkozó iratait még több mint egy évig tanulmányozzák, nyilatkozta január 12-én az ügy francia domonkos előadója, Daniel Ols a lengyel rádióban.

Tíz boldoggáavatási dekrétum

Január 17-én a Szentatya jóváhagyta tíz boldoggáavatási dekrétum közzétételét. A leendő boldogok között van az Olaszország-szerte rendkívül nagy tiszteletnek örvendő Carlo Gnocchi (1902-1956), a rokkantak apostola, Bernardo Francisco de Hoyos (1711-1735) spanyol jezsuita, az ugyancsak spanyol Ciriaco Maria Sancha Hervás (1833-1909) bíboros, Raffael Rafiringa (1856-1919) madagaszkári keresztény iskolatestvér és a német Joseph Kugler (1867- 1946), az irgalmas testvérek rendjének szerzetese.

Pio Laghi bíboros halála

Az utóbbi évtizedek egyik kiváló vatikáni diplomatája, Pio Laghi bíboros (képünkön) 86 éves korában egy római klinikán, január 11-én elhunyt. Az észak-olasz főpásztor több mint 35 évig töltött be vezető tisztségeket a római kúriában. Jeruzsálemben, Buenos Airesban és Washingtonban képviselte a Szentszéket, 1991-től 1999-ig a Katolikus Nevelésügyi Kongregáció prefektusa volt.

Az egyszerű és szenvedélyes teológus

A 75 éves Walter Kasper bíborosról, ha a római Termini pályaudvaron felszáll a vonatra, nem lehet észrevenni fontos beosztását. Bár Rómában tanult, olasz kiejtésén állítólag érezhető a keményebb német beszédmód. Pedig 1999 óta vezeti a keresztény egység előmozdításán munkálkodó pápai tanácsot. A két nagy német teológus, Ratzinger és Kasper olykor tudományos vitát is folytattak. A 2000-ben megjelent Dominus Jesus kongregációs dokumentum és a régi liturgia nagypénteki könyörgése ügyében is Kasper szeretett volna több párbeszédet, de hűsége vitathatatlan. A pápa arra kérte a 75. születésnapját tavaly márciusban betöltő Kasper bíborost, maradjon még hivatalában. Véleménye szerint utódának párbeszédet kell folytatnia a felekezetüket elhagyott keresztényekkel is…

A pápa az Örök Város polgári vezetőihez

Gianni Alemannót, Róma polgármesterét, Pietro Marazzóval, Lazio tartomány elnökével, valamint a helyi önkormányzat több vezetőjével együtt fogadta január 12-én XVI. Benedek pápa az új év alkalmából. Hozzájuk intézett beszédében a Szentatya megállapította, hogy a gazdasági világválság Rómában és Lazio tartományban is érezteti hatását. Ezért a közigazgatási felelősök kötelessége, hogy a szegényekkel való szolidaritás jegyében folytassák tevékenységüket. Erősítsék meg továbbá kapcsolataikat azokkal az egyházi intézményekkel, amelyek szociális téren kötelezték el magukat.

Szólt a kisgyermekes családok, a magányos idősek, a munkanélküliek problémáiról, utalt a különféle etnikai csoportok együttélésének nehézségeire, a bevándorlók és a cigány lakosság beilleszkedésének kérdésére. Beszédében nagy teret szentelt a fiataloknak, akik egyre inkább eltávolodnak az általános és keresztény értékektől, amelyek értelmet adnak a mindennapi életnek, és reményteli világnézetre nevelnek. Ennek súlyos következménye, hogy sokan a szabályok áthágásába, kábítószerbe, alkoholba menekülnek – utalt a pápa számos fiatal immár hétvégi rítussá vált szokására. Olyan kezdeményezésekkel kössék le figyelmüket, amelyek megértetik velük: a házasságon alapuló szilárd családban találják meg az élet értékét.

Az amerikai nagykövet búcsúlátogatása a pápánál

Mary Ann Glendon nagykövet asszonyt január 10-én fogadta búcsúlátogatáson a Szentatya. A Társadalomtudományok Pápai Akadémiájának korábbi elnöke tavaly februárban foglalta el nagyköveti tisztét, amely Gerg W. Bush elnökségének idejére korlátozódott. A hetvenesztendős Glendon asszony a Harvard egyetemen folytatja munkáját.

A gyónás „újrafelfedezése”

Az Apostoli Penitenciária által január 13-14-én megrendezett kétnapos nemzetközi kongresszus egyik témája, hogy a katekizmust hogyan lehet befogadhatóvá tenni a posztmodern társadalom számára. A középpontban a gyónás „újrafelfedezése” áll – nyilatkozta James Stafford bíboros, főpenitenciárius. Meg kell mutatnunk, hogy bíróságunk nem a Vatikán bürokráciai részlege – fogalmazott Stafford, és hozzátette: „Feladatunk sokkal inkább az, hogy a bűnbocsánat szentségének visszaadjuk méltó jelentését. Végül is az egyik legjelentősebb szentségről van szó.” A konferencia az Apostoli Penitenciária lelkipásztori jelentőségével is foglalkozott.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .