Kitüntető cím a balatonkeresztúri templomnak

Az erről szóló megállapodások aláírására és a miniatűr képek leleplezésére az ünnepi somogyi megyehét keretében került sor. Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta: örül, hogy ebben az évben is gazdagodott Somogy „kincsestára”, hiszen az országnyi megye valamennyi településének jelképén kívül mindazon természeti, kulturális, néprajzi, építészeti és szakrális értékéről készített fotó megtalálható itt, amelyek nélkül nem lenne Somogy Somogy. Az elnök bejelentette: a Somogyiak Baráti Körének legutóbbi, karácsonyi összejövetelén a budapesti Rátkai Klubban a megyei közgyűlést Koós László A Szent Család című reliefjével ajándékozták meg, s e mű is a Címerterem falára került. Ezt követően kihirdették az öt díjazottat. Örökségünk – Somogyország Kincse kitüntető címet kapott néhai Lamping József kaposvári építész, Szász Endre várdai festőművész, a hetesi születésű etnográfus, Vikár Béla, valamint a Kossuth- és Herder-díjas, siófoki születésű, Budapesten élő szobrászművész, Varga Imre életműve és a basilica minor rangra pályázó, kétszázötven éves balatonkeresztúri római katolikus műemlék templom.

A címhasználat kritériumait taglaló megállapodást a Lamping unokák, Juhász Tibor kaposvári alpolgármester, Szász Endre özvegye, Ádám László hetesi, Balázs Árpád siófoki polgármester, valamint Vaslabán Csaba balatonkeresztúri plébános és Kovács József balatonkeresztúri polgármester írták alá. A díjátadásra az év folyamán, az érintett települések egy-egy jelentős ünnepén kerül sor, és a díjazottak tiszteletére májusban somfát ültetnek Segesden, a Széchenyi-kastély árnyas fáival körülölelt Somogyország Kincse parkban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .