Egyházi nyilatkozatok a floridai merénylet után

A floridai Marjory Stoneman Douglas-középiskolában történt tragédia után Thomas G. Wenski érsek közleményt adott ki, amelyben így fogalmazott: most, „hamvazószerdán megkezdjük a böjti időszakot, amely bűnbánatra és megtérésre hív. Isten segítségével erősen és eltökélten ellen tudunk állni a gonosznak, annak minden megjelenési formájában. Kérjük Istent, gyógyítsa meg a megtört szívűeket és a gyászolókat most, amikor a nemzetnek ismét szembe kell néznie az értelmetlen erőszakkal.”
Ferenc pápa még aznap késő éjjel táviratot küldött Wenski érseknek, melyben a gyászolókat arról biztosítja, hogy lélekben közel áll hozzájuk, és reményét fejezi ki, hogy véget ér az értelmetlen erőszak időszaka. A Szentatya a béke és az erő isteni áldását kéri a dél-floridai közösségre.
Daniel DiNardo bíboros, a Galveston-Houstoni Főegyházmegye érseke, az Amerikai Egyesült Államok katolikus püspöki konferenciájának elnöke imára buzdította a híveket. Közleményében úgy fogalmazott, „a katolikusok és sok más keresztény ma kezdték meg böjti útjukat”. Mindenkitől azt kérte, imádkozzon a tragédia áldozataiért, túlélőiért, hozzátartozóikért és egy olyan társadalomért, amelyben nincs jelen az értelmetlen fegyveres erőszak.
A rendőrség elfogta az elkövetőt, a tizenkilenc éves Nikolas Cruzt, akit magatartási problémák miatt korábban eltanácsoltak a floridai középiskolából. Broward megye seriffje, Scott Israel az újságíróknak elmondta, hogy a támadásban tizenheten vesztették életüket: tizenketten még az iskolában, ketten az intézmény épülete előtt, egy ember az utcán, ketten pedig a kórházban. Az elkövető indítékairól még nem áll rendelkezésre elegendő információ.
2018-ban eddig nyolc iskolai lövöldözés történt az Amerikai Egyesült Államokban.
Pietro Parolin bíboros államtitkár a pápa nevében Wenski érseknek küldött táviratában úgy fogalmazott, a Szentatyát mélyen elszomorította a tragikus iskolai lövöldözés híre. Kéri a Mindenhatót, adjon örök nyugodalmat az elhunytaknak, és gyógyulást, vigasztalást a sebesülteknek és a gyászolóknak.

Forrás és fotó: Catholic News Service/USCCB
Fordította: Verestói Nárcisz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .