Egyedül ez nem menne

 

Az imaközösséget Annus Andrea hozta létre, akinek Ádám fiáról 2002-ben állapították meg, hogy Hodgkin lymphomában szenved. Bár Andreát szerető család és imádkozó közösség vette körül, mégis nagyon egyedül érezte magát a problémájával. Szülőként azonban nem süllyedhetett kétségbeesésbe, hiszen neki kellett támaszt nyújtania beteg gyermekének. Ezért úgy döntött, hogy imahálózatot kezdeményez, ahol lelki támaszt és spirituális segítséget kaphat, s ahol közösségre találhatnak a hasonló betegségben szenvedő gyerekek és családtagjaik is. Egy bizonyos ponton túl ugyanis a mégoly lelkiismeretes és emberséges orvosok, nővérek sem nyújthatnak támaszt, csakis Istenre lehet hagyatkozni.


 

Ádám 2003-ban meggyógyult, és immár csaknem tíz éve egészséges. De az ima ereje akkor is megmutatkozhat, ha a súlyosan beteg kisgyermek végül nem gyógyul meg. Gombos Katalinék sorsa éppen ezt példázza. Harmadik kislányuknál, Hajnánál 2008 tavaszán, féléves korában diagnosztizáltak rosszindulatú daganatot, és másfél évig állt orvosi kezelés alatt. 2009 szeptemberében, nem sokkal a második születésnapja előtt vette magához az Úr. „Én a Hajnáért folytatott harc során ismertem meg Istent, és tanultam meg feltétel nélkül rábízni az életünket. Nagyon sok áldozatkész ember imádkozott értünk, és mi csodálkozva tapasztaltuk meg az Úr mennyei gondoskodását: Hajna boldog, mosolygós, duci kisbaba volt az utolsó napokig. Úgy emlegették az orvosok: »Az a kislány, aki olyan, mintha nem is az onkológiai osztályon kezelnék«” – írja az imacsoport honlapján az édesanya. A család látótere Hajna halálával kitágult, vallja Gombos Katalin, hiszen a mennyország is része lett az életüknek. Mint mondja, Isten emberi ésszel szinte felfoghatatlan erőt és vigasztalást nyújt számukra, amely segít elviselniük a fájdalmat és a hiányt, s ellátniuk a hétköznapok feladatait. „Egyedül ez nem menne. A korábbi énem, aki nem ismerte Isten mindenhatóságát és szeretetét, azt hiszem, valamelyik bolondokházában lenne tizenkét kemoterápia, három műtét és egy transzplantáció kudarcai után.” Gombos Katalin ezért imáiban a tökéletes gyógyulás mellett a félelem nélküli, tiszta hitet kéri Istentől mindazok számára, akiknek most van szükségük támogatásra.

A keresztezo.hu fórumának egyik hozzászólásában Ambrus Noémi arról ír, hogy a saját szintjükön feltétlenül beszélni kell a gyerekeknek a betegségükről. Egyrészt azért, mert a kezelések miatt úgysem lehet sokáig titokban tartani, másrészt pedig azért, mert az egyébként is félelmetes helyzet még rémisztőbbé válik számukra, ha a szülők titkolóznak. Ezért is fontos, hogy a család a betegséggel küzdő gyerekeket is bevonja az értük folyó imádságba. A honlapon felnőttek és gyermekek számára egyaránt találhatók imák, versek, valamint az imádságról, a reményről és az elfogadásról szóló elmélkedések, amelyek megkönnyítik e nehéz élethelyzetben az Isten felé fordulást.

A honlap az ima nyújtotta segítségen túl még másfajta kapaszkodókat is ad: olyan katolikus, református és evangélikus papok elérhetőségét is megtalálhatják itt a lelki támaszt keresők, akik szívesen válaszolnak a kérdéseikre.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .