Egy testvérváros rejtélyes üzenete

Hazánk települései is jó viszonyt ápolnak más országok városaival. Az érdekesebb párosítások közé tartozik Szeged–Cambridge, Miskolc– Cleveland, Kaposvár–Darkhan (Mongólia) vagy Sopron–Spárta barátsága.

Fővárosunknak huszonnégy testvérvárosa van. Többek között: Bécs, Isztambul, Szarajevó, Lisszabon, Peking, Firenze, Párizs, Berlin, Bukarest, New York, Bangkok, Kassa, Szófia.

Cserediákprogramok, kulturális rendezvények mélyítik a barátságot. Budapest számos ajándékot is kapott már partnereitől. Az egyik legérdekesebbet Lisszabon adta. A portugál főváros 1996-ban kötött testvérvárosi egyezményt Budapesttel. A legtöbb fővárosi azóta szinte naponta elmegy a különös ajándék mellett, amelyről csak kevesen tudják, mi is valójában.


A Deák tér hármas metrójának csempefaláról van szó, amely João Vieira lisszaboni képzőművész alkotása. A Budapesti Közlekedési Vállalat kapta ajándékba a Lisszaboni Metrótól a magyar államalapítás 1100. évfordulóján. Luzitánia földjén a csempe az egyik leggyakoribb díszítőelem. Azulejónak hívják, és a házak falán kívül, belül, s természetesen a lisszaboni metróállomásokon is van belőle bőven.

A Deák téri csempefal azonban több afféle díszítőelemnél. Betűket rejt, a betűk pedig verseket. Nagy portugál költők, Pessoa, Camőes és Verde műveiből „olvashatunk” itt részleteket magyarul. És kibetűzhetjük Ady, Petőfi, illetve József Attila verseit is portugálul. Igaz, portugáltudás híján és a csempeművész szeszélye folytán ez nem könnyű feladat. Az Amor e liberdade és a No Danúbio összeolvasása azonban ösztönző sikerélményt jelenthet.

A hieroglifákra hasonlító betűtengerhez nemcsak türelem, de bátorság is kell. A metróra várakozó tömegben ugyanis furcsán nézhetnek az emberre, ha tanulmányozni kezdi a falicsempéken megjelenő, látszólag teljesen értelmetlen szöveget. Ám, ha szerencsénk van, egy idő után akadnak, akik társul szegődnek mellénk, s hozzánk hasonlóan tisztelettel adóznak testvérvárosunknak és a költészet nagyságának. Azt sem bánva, hogy a rejtélyes fal megfejtése közben biztosan elszalasztanak néhány metrószerelvényt…

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .