Dalok a csodáról

Úgy tudom, több mint huszonöt éve koncertezik nálunk a Shirchadasj & Band. Valamit nagyon szerethetnek Magyarországban, ha évről évre visszatérnek…

– Csaknem harminc éve alakult ki a kapcsolat a magyarokkal. Egyik kórustagunk a nyolcvanas évek derekán megismerkedett a dunakeszi református gyülekezet akkori vezető lelkészével. Első koncertünket náluk adtuk 1985-ben, majd egymást követték a meghívások. Emlékszem, hogy például Cegléden akkoriban csak a plébánia hátsó ajtaján tudtunk bejutni a templomba, hogy egyeztessünk a plébánossal. A belügy emberei az utca másik oldaláról, egy fehér Volgából figyeltek minket, sejtették, hogy valami készülőben van. Azóta is megvan a kapcsolat a magyarokkal, elsősorban a katolikus és a református közösségekkel.


Honlapjukon olvastam, hogy magyarországi fellépéseiket missziós alkalmaknak tekintik. Miért? Más országokban adott koncertjeiket nem?

– Missziós alkalmaknak tartjuk magyarországi koncertjeinket abban az értelemben, hogy az evangéliumot hirdetjük, méghozzá modern megközelítésben. Meggyőződésünk, hogy nemcsak elő-, de „el” is kell adni az örömhírt, vagyis hatékonyan kell eljuttatnunk a közönséghez. Persze, repertoárunk az elmúlt több mint két évtizedben sokat változott, mondhatni, modernizálódott, a művészet határait – missziós célunkhoz hűen – kreatívan kitolva. De jellemző ez a hollandiai, a németországi vagy az erdélyi koncertjeinkre is.

Az együttes alapításakor nem akarták, hogy a Shirchadasj & Band más kórusok másolata legyen. Miben különbözik ez a zenekar a többi gospelbandától, amelyből egyre több és több van, s egyediségük – nekem legalábbis – nem mindig tűnik fel?

– Hollandiában a Shirchadasj mellett egy másik gospelegyüttes karvezetője is vagyok. Ennek előadásai sokkal jobban hasonlítanak a gospel megszokott műfajához. A Shirchadasj voltaképpen több mint egy kórus: inkább zenei alapokon működő színtársulat. Tehát az különbözteti meg más kórusoktól, hogy az evangéliumi üzenet átadásához színházi eszközöket is felhasznál: az énekeket narráció köti össze, és drámajáték, pantomim, megannyi fényés hangeffektus tűnik fel a koncerteken. Saját stábunk van, világosítókkal, hangmérnökökkel érkezünk az előadásra. A dalokat angol és magyar nyelven is előadjuk, s ezek tematikáját a turné aktuális bibliai üzenete határozza meg. Az újszerű keresztény könnyűzene a mi repertoárunkban is megjelenik, de a modern stíluselemek csak akkor kerülnek előtérbe, ha fő üzenetünket, vagyis az evangéliumot így még inkább közel tudjuk vinni a közönséghez.

Miért gondolják úgy, hogy az ilyen előadással könnyebben hitre hangolhatók az emberek?

– Küldetésünk az evangelizáció. Nyitottá szeretnénk tenni mindenkit a krisztusi üzenet
befogadására. Éppen ezért nem szórakoztató műsort mutatunk be, és nemcsak a hívőkhöz szeretnénk szólni, hanem az Istent nem ismerő és önmagukat kereső emberekhez is. Mindig kivetítjük az igerészleteket és a zeneszövegeket, hogy a közönség ne csak hallja, de értse is az átadni kívánt üzenetet.

(Az együttes magyarországi koncertjeiről további információ a Facebookon: Shirchadasj & Band Hungary tour 2013)

Következő lapszámunkban tudósítást olvashatnak a Shirchadasj & Band budapesti előadásáról.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .