Csodás érmék az államtitkártól

 

1984-ben hihetetlen találékonysággal még azt is sikerült elérnie, hogy egy főpap a Kremlben lévő Szent Mihály arkangyal székesegyházban felajánlotta az országot Máriának. A liturgia szövegét egy Pravdával álcázott könyvből olvasta fel.

 

Soltész Miklós szerint a pszichiátriai betegek és az értelmi fogyatékosok körében segít a gyógyszer, a személyes törődés, de állapotuk elfogadásában a hit jelenti a legnagyobb erőforrást. Ezt igazolta az otthon néhány lakójának zenés tanúságtétele is. Mindannyiukat egy-egy csodás érmével ajándékozta meg az államtitkár.

 

Witzmann Mihály, a megyei közgyűlés alelnöke beszédében hangsúlyozta: örül, hogy a kirendeltség dolgozói és a szociális otthon munkatársai létrehozták ezt a kápolnát, ahol az emberkereső Isten találkozhat az istenkereső emberrel. Bátori Zsolt kirendeltségvezető azt is elmondta: régi vágyuk, hogy a fenntartásukban lévő szociális és gyermekvédelmi intézményekben legyen egy olyan imaszoba vagy kápolna, ahova bármikor betérhetnek a gondozottak, s amely alkalmas misék, istentiszteletek megtartására. Lelki irodalommal is ellátták az otthon lakóit és a munkatársakat, s arra törekszenek, hogy gazdagítsák kapcsolataikat a helyi egyházközség tagjaival.


 

Gárdonyi László, a tabi intézmény igazgatója az összefogásról beszélt, amely mindenkire ösztönzőleg hatott a munka során, és kifejezte reményét, hogy gyakran megnyílik majd a kápolna ajtaja. Nem véletlenül választották rendezvényük mottójául Böjte Csaba gondolatait: „A sötétség a világosság hiánya. Nem lehet összetörni és kilapátolni az ablakon. Sokkal egyszerűbb, ha meggyújtunk egy gyertyát. Tehát nem a rossz, a hiány ellen kell küzdeni, hanem életre kell hívni a fényt a saját életünkben és másokéban egyaránt.”

 

A Simon András stációképeivel, valamint több adományfestménnyel díszített kápolnát Takács Lajos apát, nyugalmazott plébános, Sándor Zoltán református és Szigethy Szilárd evangélikus lelkész áldotta meg. A szentelésen a kaposvári Kapocs zenekar játszott. A program kerekasztal beszélgetéssel folytatódott, amely arra irányította rá a figyelmet, hogy milyen szerepet kap(hat) a hit a pszichiátriai betegek ellátásában.

Fotó: Kovács Tibor

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .