Csillagnéző túrán a Zselicben

Magyarországon a Kaposvár közelében található Zselic kiválóan alkalmas vidék a csillagos égbolt megfigyelésére. Ennek köszönhető, hogy a tájegység 2009 novemberében – a skóciai Galloway Forest Parkkal közösen – Európában elsőként nyerte el a „nemzetközi csillagoségbolt-park” címet. „A csillagos égbolt az emberiség kulturális örökségének is része, az éjszakai ég látványát is meg kell óvnunk a jövő nemzedékei számára. Mindezeken túl nagyon sok faj él a természetben – például rovarok, madarak, denevérek – amelyeket zavar az ember által telepített mesterséges fényforrások által a természetbe kibocsátott fény” – olvasható a park honlapján (http: //zselic.csillagpark. hu).


A Duna–Dráva Nemzeti Park a téli hónapok kivételével havonta rendez csillagnéző túrákat a Zselicben – egy ilyenhez csatlakoztam magam is október közepén. Ottjártunkkor mintegy százhúsz látogató gyűlt össze, köztük egy egész iskoláscsoport. Itt mutattak be Kolláth Zoltánnak, a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) elnökének, a Magyar Tudományos Akadémia Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete munkatársának. Lévén, hogy neki rengeteg tapasztalata van a csillagok fotózásával kapcsolatban, hasznos tanácsokkal látott el, hogyan örökítsem meg az égbolt látványát. Olyan képet terveztem készíteni, amelyen látszik a csillagok ív alakban való elmozdulása a Sarkcsillag körül. A Föld forgása miatt ugyanis a csillagok látszólag elmozdulnak, és huszonnégy óra alatt egy teljes kört írnak le. Ennek megörökítéséhez egy állványra helyezett, tükörreflexes fényképezőgép és egy kioldózsinór szükséges. A digitális és a hagyományos filmes technikával más-más módon kell dolgozni – én magammal vittem mindkét gépemet. A fényképezésre csak a túra végén kerülhetett sor, amikor végre besötétedett. Izgalmas és egy kicsit félelmetes is volt a séta az éjszakai erdőben. Több alkalommal megálltunk, olyan helyeken, ahonnan a szerencsénkre tiszta és felhőtlen égbolton jól látszottak a csillagok. A Budapesten megszokotthoz képest itt tényleg összehasonlíthatatlanul látványosabb volt az égbolt képe. Eleinte még fent ragyogott a dagadó Hold sarlója, ami kicsit elhomályosította a látványt, de később, amikor lenyugodott bolygónk állandó kísérője, zavartalanul gyönyörködhettünk a teljes égboltban. A horizonthoz viszonylag közel elhaladt a Nemzetközi Űrállomás, és néha még hullócsillagot is lehetett látni.

A következő csillagnéző túra valószínűleg jövő márciusban lesz, s azután őszig havonta követik majd egymást az újabb és újabb alkalmak. Az időpontokról a Duna–Dráva Nemzeti Park honlapján, a www. ddn.hu oldalon található eseménynaptárból lehet tájékozódni.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .