Családellenes intézkedések…

– Jelentősen megnőtt ugyanis az úgynevezett BAR-listás családok száma. Ebben a helyzetben a kormányzaton a sor, hogy tegyen valamit. Az elnök hozzátette: nincs még egy olyan ország, ahol úgy kezelnék a válságot, hogy a családokat mindenfelől megszorítják, aminek következtében gyermekes családok százezrei süllyedhetnek nyomorba. A Bajnai-csomaggal kapcsolatban a NOE szakértői fejtették ki a nagycsaládosok érdekvédelmi szervezetének álláspontját.
Rámutattak, hogy a jelenleg beharangozott adómódosítások értelmében amit elvennének a családoktól, a gyerekektől, azt azonnal szét is osztanák a magasabb jövedelműek között a jövedelemadó alsó sávhatárának emelésével.

A szakemberek többek között rámutattak arra is, hogy a gyermekes családok a belföldi vállalkozások fontos piaca. Ha az ő fogyasztásuk jelentősen szűkül, ez a belföldi vállalkozások tömeges tönkremenetelével, rengeteg munkahely – egyébként elkerülhető – elvesztésével jár, ami önmagában is növeli a segélyezési szükségletet, szűkíti a költségvetési bevételeket, így kizárja a gazdasági fellendülést.

Igaz, hogy több intézkedést csak a későbbi évekre terveznek, de ezek már most visszavethetik a születésszámokat, a családokban kívánt, tervezett gyermekek megszületését – hangsúlyozták a sajtótájékoztatón. A gyes, gyed igénybe vehető időtartamának csökkentése mellett pedig nem várható a munkahelyek számának növekedése, sem több napközbeni ellátást nyújtó gyermekintézmény létesítése. A gyermekgondozási ellátások idejének csökkentésével leginkább a két keresetre épülő gyermekes családok további tömegeinek lesüllyedése, valamint az amúgy is fél évszázada tragikusan alacsony születésszámok további csökkenése érhető el. A gyermekszegénység növekedése így elkerülhetetlenné válik, ami ellentmond a parlament által is elfogadott „Legyen jobb a gyermekeknek!” kormányprogramnak.

A Bajnai-csomag másik eleme, a lakástámogatások megvonása a gazdaság egyik húzóágazatának, az építőiparnak a további visszaesését okozná. Az energiatakarékos megoldások támogatása helyett az energiatámogatások drasztikus leépítésével együtt pedig tömeges lakáselvesztésekhez, akár a jelzáloghitelezési rendszer bedőléséhez is vezetne. A NOE szakértői rámutattak arra is, hogy a tömegközlekedés támogatásának tervezett csökkentése a munkába, iskolába járás költségeit emeli, a családok sportolási, kulturálódási, üdülési lehetőségeit, családi és egyéb kapcsolatainak fenntartását korlátozza, emellett növeli a környezetszennyezést.

A tervezett megszorításokról Szabó Endre elnök leszögezte, hogy a NOE nem fogadja el a bajnai-csomagot, hiszen az nem más, mint egy családellenes intézkedéshalmaz. A NOE elnöksége nyilatkozatban szólítja fel a kormányt, hogy vonja vissza a családokat sújtó intézkedéstervezetet.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .