Egyneműek házassága?

Egy 1986-os, a Hittani Kongregáció által kiadott körlevél így fogalmaz: bár a homoszexuális személy hajlama még önmagában nem bűn, mégis többé-kevésbé erős tendenciát mutat egy erkölcsi szempontból lényegileg rossz magatartásra, és éppen ezért objektíve rendellenesnek kell tekinteni. Az egyház húsz évszázados történelme során következetesen hirdette, hogy a szexuális képességek használata csak a házastársi kapcsolatban erkölcsös.

1994 februárjában az Európai Parlament megszavazta annak lehetőségét, hogy azonos neműek érvényes polgári házasságot köthessenek, és gyermekeket örökbe fogadhassanak. Ezen döntéssel kapcsolatban Trujillo bíboros, a Család Pápai Tanácsának elnöke úgy nyilatkozott: ez „merénylet a család és a házasság természete ellen”.
A Hittani Kongregáció 2003-ban közzétett dokumentuma a társadalomra károsnak ítéli az azonos neműek házasságszerű együttélésének állami jogi elismerését. Közben Európa néhány országában ezt a fajta kapcsolatot a házassággal jogilag egyenrangú szintre emelték.

A keresztény felfogás szerint az állami törvények az erkölcsnek vannak alárendelve. Az állami törvénykezésnek nem az a feladata, hogy kimondja, mi az erkölcs, hanem hogy a közjó érdekében segítse a társadalom szerveződését – írta lapunkban Tony Anatrella pszichológus egy 2004-ben megjelent cikkben. Majd megállapítja: azok a törvények, amelyek legalizálják a homoszexualitást, ellenkeznek a közjóval.

Az Alkotmánybíróság korábban már állást foglalt a hasonló törvénnyel kapcsolatban, s elutasította azt. A mostani törvénymódosítás – hangsúlyozza a KDNP nyilatkozatában – nem felel meg az adott témában korábban elfogadott alkotmánybírósági határozatoknak, ezért azt kérik Sólyom László köztársasági elnöktől, fontolja meg a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló, most elfogadott törvény aláírását, és kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia több alkalommal nyilatkozott a házasság keresztény értelmezéséről és tartalmáról, ezzel együtt az azonos neműek élettársi kapcsolatának elutasításáról. 2008 júniusában Bíró László püspök, az MKPK családügyi bizottságának elnöke így nyilatkozott: „A katolikus egyház nem ért egyet az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatával, és tiltakozik a tavaly decemberben (2007 – a szerk.) elfogadott törvény ellen, amely szinte a házasság szintjére helyezi az ilyen típusú viszonyt.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .