Cottolengo Szent József április 29.

1827-ben egy megrázó élmény hatására vált világossá számára, mi a küldetése. Egy francia család érkezett postakocsin Torinóba. Az asszony állapotos volt, és magas láz gyötörte. A kórházban azzal utasították el, hogy szülőotthonban lenne a helye, ott viszont nem fogadták be, mert tébécés volt. Férje három apró gyermekükkel végül a városi menhelyen talált menedéket mindannyiuk számára. Közben a beteg állapota válságosra fordult, és a haldoklóhoz Józsefet hívták, aki, miután a szentségeket kiszolgáltatta, a családdal maradt az asszony haláláig. Azután a templomba ment, mert gyötörte a kérdés, miért akarta az Úr, hogy lássa ezt a megrázó eseményt. Ebben az órában ismerte fel: Isten az egészen elhagyatottak testi-lelki támaszának rendelte. Elhatározta, hogy otthont nyit a szegény betegek számára. Azonnal ki is bérelte a templommal szemben lévő ház két szobáját, és megkezdte apostoli munkáját. Önkéntes ápolóit a Szent Vince Testvérei, illetve Nővérei testvériségbe tömörítette.


A házat azonban az 1832-es kolerajárvány és a szomszédok ellenérzése miatt a városi hatóságok bezáratták. József ezért Torino nyomornegyedébe, Valdoccóba költöztette át kórházát, ahol később Bosco János is megnyitotta oratóriumát. Összegyűjtötte a környék árváit, a siket, vak és testi fogyatékos betegeket, az életükön változtatni akaró prostituáltakat, és felépítette az Isteni Gondviselés Kis Házát. Adományokból otthonhoz, kórházhoz, kápolnához juttatta a rászorulókat. Hogy munkájukhoz a lelki, imádságos hátteret biztosítsa, öt szemlélődő kolostort és remeteséget is alapított.

Kimerülve a munkától, amelyet önkéntes vezekléssel is tetézett, 1842-ben, ötvenhat éves korában, tífuszban hunyt el. Temetésekor egy piemonti
újság így írt róla: „Életútja olyan volt, mint az irgalmas szeretet egyetlen nagy napja.”

Mára a Gondviselés Háza egész városrésszé terebélyesedett. Ezerszámra élnek ott öregek, értelmi és testi fogyatékos gyermekek, van pszichiátriai osztály, gyermekotthon, kórház és iskola. Az ápolók, takarítók között az apácák mellett sok az önkéntes fiatal, akik szolgálatot teljesíteni érkeznek.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .