Botanikai barangolás az Őrségben

Nézzük, milyen botanikai kincsekkel is találkozhat, aki ellátogat az Őrségbe.

 

Legkorábban, már februártól nyílik a kakasmandikó. Bókoló, harang alakú szirmai a virágzás során hátrahajlanak, s ekkor előtűnnek a kékes porzószálak. Lenyűgöző látvány!

 

A vidrafűvel április–május táján találkozhatunk a „tókákban” (kis, csapadékgyűjtő tavak). A virágok arasznyi magasságban a víz fölé emelkednek, és fehér-rózsaszínes szirmaikat rojtok díszítik.


Májustól a zergebogláré a főszerep: embermagasságú száron citromsárga, kehely alakú, enyhén illatos virágokat lenget a szél, és a virágzás eltart nyár derekáig.
Kétféle tárniccsal (encián) is büszkélkedhet az őrségi flóra. A kornistárnics júliustól, míg a feketetárnics augusztustól hozza sötétkék, felfelé álló, harang alakú virágait. Az utóbbiakét világos csíkok és pettyek díszítik.

 

A rovarfogó növények kedvelői sem maradnak élmény nélkül, mert itt tenyészik a kereklevelű harmatfű, amely június és augusztus között virágzik, miközben trükkösen magához csalogatja és megemészti a rá szálló rovarokat.

 

Se szeri, se száma a falusi vendéglátóhelyeknek. Ezek közül érdemes megtekinteni Szalafőn a Múltidéző Vendégházat, amely 2010-ben elnyerte „Az Őrségi Nemzeti Park Legszebb Portája” címet.

 

Az itt látható kakasmandikó díjnyertes fényképéért köszönetet mondok az Őrség Kisrákoson élő neves fotóművészének, Simon Attilának.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .