Az olasz csizma sarkában

Az útra elkísérte a papi közösséget Terdik Sebestyén is, aki a római, vatikáni látogatások során is nagyszerű idegenvezető már hosszú ideje. A Szent Miklós kultuszáról ismert tartományi székhelyen, Bariban a comboniánus missziós atyák vendégszeretetét élvezte a római zarándokcsapat.
Már Bari városa előtt lenyűgözték az érkezőket a rendkívüli hangulatukról híres, trullóknak nevezett építmények. Ezek a mindenfajta kötőanyag felhasználása nélkül, kizárólag kőből épült, süveg alakú kunyhók, amelyek régen egy-egy család lakhelyéül szolgáltak, már évszázadok óta ott állnak a kereskedelmi utak mentén.
Az Egyház egyik legismertebb és legkedveltebb szentje Miklós, Bari védőszentje, akit hagyományosan az olasz Babbo Natale (Mikulás) néven ismerünk. A város bazilikájában őrzik ereklyéit.
Éppen abban az időben látogattak a városba a Pápai Magyar Intézet növendékei, amikor Szent Miklós ereklyéinek Bariba való megérkezésére emlékeztek a helyiek. Ezekben a napokban az itt élők azzal a szép szokással idézik fel a szent érkezését, hogy a tengeren tartanak körmenetet. A helyiek a hajóikon kísérik Szent Miklós ereklyéit a város kikötőjébe.
A római magyar papi közösség zarándoklatát az a rendkívüli lehetőség gazdagította, hogy a szent sírja fölött ünnepelhették a szentmisét, másnap pedig a helyi közösség vasárnapi miséjébe kapcsolódhattak be.
Bari látványosságainak megtekintése mellett a zarándokok Caste del Montét, a II. Frigyes német-római császár által épített legismertebb várat is fölkeresték, amely az UNESCO-világörökség része.
Az Adriai-tenger partján található Trani városa is a kirándulás célpontja volt. Itt a San Nicola Pellegrino-bazilikát is meglátogattákl az ösztöndíjasok. A templom Puglia tartomány egyik kiemelkedő építészeti alkotása, amely közvetlenül a tenger partján található.
A dél-olaszországi kirándulás másik apropója az idén Európa kulturális fővárosának választott Matera megtekintése volt. A város nevezetessége a Sassi di Matera. Ez a város történelmi központja, amely barlanglakások sokaságából áll, és szintén az UNESCO-világörökség része.
A római magyar zarándokok felejthetetlen élményekkel gazdagodva térhettek vissza az Örök Városba.

Forrás és fotó: Pápai Magyar Intézet

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .