Az apostolok szülővárosát találhatták meg a Szentföldön

Fotó: Haaretz.com

 

A Mordeháj Aviam régész vezetésével dolgozó kutatók a Jordán folyó deltájának közelében bukkantak rá az évtizedek óta keresett városra, amely egykor Augustus római császár lányáról, Júliáról kapta a nevét. Az Újszövetségben Bétsaida néven említett település korábban egy kicsiny galileai halászfalu volt, az Újszövetség könyvei szerint Jézus három apostolának, Andrásnak, Péternek és Fülöpnek a szülőhelye. A kutatók két méterrel a bizánci kori maradványok alatt egy, a római korból, a Krisztus utáni I–III. századból származó réteget találtak cseréptöredékekkel és érmekkel. A legnagyobb meglepetést egy római stílusban épült fürdő jelentette, benne a mozaikpadló megmaradt részleteivel, ami nem tekinthető szokványos tárgyi emléknek ebben a régióban.
Ez azt valószínűsíti, hogy a kutatók a régóta keresett Juliászt találták meg, nem egy egyszerű halászfalut. Az értékes leletek között rábukkantak Néró császár Krisztus után 65–66-ból származó ritka ezüstérméjére is, ami szintén megerősíti az épület és a maradványok korát. Juliász város építéséről csak Josephus Flavius zsidó történész írásából van tudomásunk, aki leírta, hogy Nagy Heródes király fia, II. Heródes zsidó fejedelem Bétsaida halászfalut valódi római polisszá változtatta és átneveztette Juliásznak. A régészek szerint a feltárások környékét Krisztus után 250 és 350 között elborította a Jordán folyó hordaléka, valószínűleg a Kinneret-tó időszakos vízszintemelkedése miatt. A bizánci korból származó maradványok arról tanúskodnak, hogy az emberek később ismét letelepedtek ezen a területen.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .