Az alapító nyomában

 

Vianney Szent János szülővárosában, Dardillyben – ahova Ars-sur-Formans szent plébánosa születésének bicentenáriumán, 1986-ban II. János Pál pápa is ellátogatott – a zarándokcsoport szentmisén vett részt a főtéren álló plébániatemplomban, ahol a szentet megkeresztelték.
A zarándokok egy teljes napot töltöttek Ars-sur-Formans-ban. Beszámolójukból kiderül: a kis faluban mindent áthat a szent emléke; „lényének egyszerűsége, közvetlensége ma is érezhető”.
A Vianney Szent János használati tárgyait máig őrző plébániaépületben láthatták a szent ruháit, cipőjét, edényeit, rózsafüzérét, megégett ágyát, amelyet a „gonosz fickó” – így nevezte az ördögöt – haragjában felgyújtott. A templomban felkeresték a szűk, kényelmetlen gyóntatószéket is, ahol életének utolsó harminc évében naponta tíz-tizennégy órán keresztül gyóntatott.
A franciországi községben tett látogatásuk végén a zarándoklat lelkivezetője, Szenes István, a Vianney Testvérek közösség elöljárója szentmisét mutatott be a szent testét tartalmazó üvegkoporsó mellett.
Útjuk során a zarándokok Paray-le-Mo­ni­alban megtekintették a Szent Szív-bazilikát és a vizitációs nővérek kolostorában található Jelenések-kápolnát, amely Alacoque Szent Margit Mária épen maradt testét őrzi. Nevers-ben, Szent Bernadett koporsója mellett magyar–angol–latin nyelvű szentmisén vettek részt. Párizsban felkeresték a Vianney Testvérek közösségének alapításához fűződő jelentősebb zarándokhelyeket: a Sacré Cœur-bazilikát, a Szent Péter-templomot és a vincés nővérek anyaházát. Szentmisén vettek részt a Gondviselésről nevezett Boldog Mária, a Tisztítótűzben Szenvedő Lelkeket Segítő Nővérek Kongregációja alapítója sírjánál, akinek karizmája több szállal is kapcsolódik a Vianney Testvérek közössége lelkiségéhez.
A zarándoklat záró szentmiséjét a rendi karizmájuk négyszázadik évfordulóját ünneplő lazaristák (Misszióstársaság) alapítójának, Páli Szent Vincének épen maradt testét őrző templomban mutatta be Szenes István.

Forrás és fotó: Vianney Testvérek a Tisztuló Lelkekért közösség

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .