Alkalom a kultúrák találkozására

A művészet lelki épülést szolgáló, gazdagító erejében bízva kezdeményezte hat évvel ezelőtt Sajgó Szabolcs jezsuita, a Manréza akkori igazgatója, hogy a tanácskozások, lelkigyakorlatok mellett képzőművészeti kiállításokat is rendezzenek az intézményben. A tárlatok az elismert művészeken kívül olyan alkotóknak is lehetőséget adtak a bemutatkozásra, akiknek másutt nem volt módjuk tehetségük bizonyítására. A jezsuiták emellett azt is fontosnak tartották, hogy a kiállítások alkalmával a különböző értékrendek, kultúrák találkozhassanak egymással, ne csak konfrontálódjanak, hanem a szeretet törvényének nevében egészítse ki, gazdagítsa egyik a másikat.
Az egymás közötti megértés elősegítésének jegyében rendezték meg a Manréza 47. kiállítását, A kegyelmi adományok különfélék, de a lélek ugyanaz címmel, amelyen kortárs cigány festőművészek és a csobánkai naív festők mutatták be alkotásaikat.

Kerékgyártó T. István művészettörténész megnyitójában méltatta Vári Zsolt, Balogh Tibor, Kökény Róbert festőművész, valamint Toldi Miklós, Horváth József és Kovács József naiv festők munkáját. Beszédében áttekintést adott a cigány képzőművészet „nagykorúsodásának” elmúlt ötvenéves korszakáról. A Balázs János, Péli Tamás, valamint Szentandrássy István köré gyűlt, példájukat követő tehetséges fiatalokról, akik megpróbálják tovább vinni és gazdagítani az örökséget. Szeretnék megőrizni múltjukat, hogy ne veszítsék el arcukat. Emberi méltóságukat is csak a hagyományok, az értékek megőrzésére alapozhatják. A művészettörténész Péli Tamás cigány festő gondolatát idézte, aki szerint a cigány közösség mindaddig nem válhat egyenrangúvá a népek nagy családjában, amíg a cigányság értelmisége nem jelenik meg, hogy megírja, megfesse népe történetét, lejegyezze dalait, megformálja üzenetét, s mindezekkel az értékekkel együtt bevigye őket a kultúra világába, az örökkévalóságba.
A cigány képzőművészet a múlt század ötvenes-hatvanas éveiben kezdett megszületni, kialakulni, majd kibontakozni. Különböző képzőművészeti látásmódok jelentek meg az évek folyamán, s ma e művészet nagykorúsodásának időszakát éljük.

A kiállítás március 7-ig tart nyitva a Manrézában, ahová szeretettel várják a Dobogókőn üdülő vendégeken kívül a kirándulókat, turistákat, s mindazokat az érdeklődőket, akik kiváncsiak a cigányság kialakuló képzőművészeti kultúrájára.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .