Akolitusok találkoztak Nyíregyházán

Fotó: Kardos György

 

A főpásztor köszöntőjét követően Felföldi László általános helynök ismertette a hatályba lépő változásokat, majd Törő András püspöki titkár tartott előadást a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előkészületeiről.
Törő András hangsúlyozta, a 2020 szeptemberében megrendezendő világesemény lesz a csúcsa az előkészületi időszaknak, amely jelentősen meghatározza, mennyire tudunk részesedni az Eucharisztia ünnepéből. A NEK célja, hogy újra megtöltsük tartalommal azt, ami egyébként is része a hitéletnek, s hogy a tanítások, az imádságok, a szentségimádások és a szentmise ne csupán az értelmünket, hanem a lelkünket, a szívünket is áthassák. A püspöki titkár az eucharisztikus világkongresszusok történetéről is beszélt, különösen az 1938-as budapesti rendezvényről.
Ezt követően Palánki Ferenc szentmisét mutatott be a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban. A szertartás keretében a főpásztor tizenhárom lektort avatott, és megáldotta az akolitusi jelvényeket.
Amikor Jézus meglátta a nagy tömet alkotó embereket, „megesett rajtuk a szíve”. A Szentírás e kifejezése a megváltás titkához vezet bennünket – emlékeztetett a főpásztor. – Isten, aki nem hagyta magára a bűnbe esett embert, eljött, mert megesett rajtunk a szíve.
Ezért küldte el Fiát, Jézus Krisztust, aki meghirdette Isten országának örömhírét. Amikor Jézus apostolokat választott maga mellé, az örömhír továbbadásával bízta meg őket –hangsúlyozta Palánki Ferenc, és az idei ökumenikus imahét egyik gondolatát idézte, amelyet Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke fogalmazott meg a krisztusi tanítványságról: „Nem mindegy, hogy valaki tanítvány-e vagy csupán diák. A diák, aki matematikát vagy bármilyen más tantárgyat tanul, nem feltétlenül szereti a tanárát. De a tanítvány szívből ragaszkodik mesteréhez, és utánozni igyekszik annak életét.”
A homíliát követően a jelöltek előléptek, a megáldott liturgikus ruha fölvétele után egyesével a főpásztor elé járultak, és átvették tőle a Szentírást.
A lektorok avatása után a megyéspüspök az egyházmegye akolitusainak nyakába akasztotta az eucharisztikus színeket ábrázoló érmét, majd az egységes jelképre utalva minden felavatott és az Eucharisztia körül szolgálatot teljesítő férfi számára a „mennyei aranyérem” elnyerését kívánta.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .