Ahol ma is Jézus nyelvén beszélnek

A legenda szerint a két hegy között húzódó hasadék nem állt itt mindig. A történet úgy szól, hogy a keresztényüldöző apja és annak katonái elől menekülő Szent Teklának sikerült elérnie ezt a völgyet, ám egyszer csak egy áthatolhatatlan sziklafal zárta el az útját. Imádságára és könyörgésére azonban a sziklafal megnyílt előtte, s így megmenekült üldözői elől. A hegygerincről a völgybe nyíló hasadék egy helyütt valóban olyan, hogy egy ember is alig tud átbújni rajta. Szent Tekla később zárdát alapított itt, amelyet a világ egyik legrégibb működő kolostorának tartanak.

Görög ortodox apácák engedik be a látogatókat abba a terembe, ahol a szent ereklyéit őrzik. Tekla egy kis barlangban van eltemetve. Sírjánál forrás fakad, s az emberek a víz csodatévő hatásában hisznek. Az apró térben mezítláb haladnak a zarándokok és a turisták, hogy megérintsék az ereklyét.


Maaloula különlegességei közé számít féltve őrzött nyelve is. A faluban és környékén az arameus nyelvet használják. Jézus születésekor Palesztina lakossága, József, Mária és a názáretiek az arám nyelvet beszélték. Jézus anyanyelve is az arám volt, ezen a nyelven beszélt, prédikált, gyógyított és tanított. Márk evangéliumában találunk néhány arám mondatot: Talita kum (Leány, kelj fel), effetta (oldódj meg), Abba (Atyám), Eloi, Eloi lema szabaktammi (Istenem, Istenem, miért hagytál el engem). A korai egyházban az arám és a görög volt a közösségek nyelve. A későbbi századokban az arám kissé háttérbe szorult, de nem halt ki, mint sokan tévesen gondolják. Jézus anyanyelvét hallhatjuk a Damaszkusz környéki hegyekben lévő Maaloula, Dzsubadin és Bakhaa falvakban is. Az ősi arám liturgiát használják a maalouli Mar Szarkisz görög ortodox kolostorban. Az atyák és a helybéli hívek rendkívül büszkék arra, hogy Jézusnak nemcsak a hitét gyakorolják, hanem az anyanyelvét is beszélik.

Amikor zarándoklat keretében ezen a helyen jártunk, emlékszem, mindenki néma csendben hallgatta, ahogyan egy lány elmondta a miatyánkot arámi nyelven, úgy, ahogyan Jézus tanította apostolainak:

Abuna di bismajja jitqaddas
semak
tete malkutak tithabed reutak
kedi bihmajja ken beara
lakmana hab lana szekom jom
bejoma
usebuq lana kobhajna
kedi aph anakna sebaqna
leajjabhajna
veal taalina leniszjon
elle petszene min beisa amen.

Amint elhagyjuk e különleges helyet, a hegy csúcsán felfedezzük a hatalmas Krisztus Király-szobrot, amely karját kitárva áll mindenek felett.
Szíria békéjéért fohászkodott az egész keresztény világ, s minden jó szándékú ember. Imádkozzunk, hogy hallgassanak el a fegyverek, érjen véget az erőszak és a fegyveres konfliktus. A Szentatyával és minden imádkozóval együtt kérjük: Mária, Béke Királynője, könyörögj Szíriáért, könyörögj érettünk!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .