Afrika virágai

Akad azonban jó néhány növényfaj, amely csak most indul hódító útjára, és beletelik néhány évbe, évtizedbe, míg ugyanolyan megszokottá válik az európai lakásokban is, mint afrikai élőhelyén. E növényritkaságok ma még csupán néhány exkluzív virágüzletben kaphatók, és sokszor még a nevét sem tudják megmondani.

A sokszor száraz afrikai tájat sok kúszónövény élénkíti. Ezek egyike a fehér mandevilla.  Csavarodó szárával felkapaszkodik a környező bokrokra, fákra, és néhány évvel később csupán találgatni lehet, milyen növény vállalta magára könnyelműen a támaszték szerepét. Illatos, fehér virágok sokasága nyílik a bokron, a lándzsalevelű indák átszövik a gazdafa ágait. A virágzás után vaníliarúd alakú magtok fejlődik a bokron, majd felnyílik, és ekkor előtűnik a selyemfehér repítőszőrökkel ellátott magok sokasága. Fűtött télikert talajába ültetve terebélyes bokorrá fejlődik, cserépben nevelve viszont kordában lehet tartani a méretét.

Ugyancsak ilyen „rátelepedő” növény a görögös hangzású Antigonon leptopus. Trópusi és szubtrópusi vidékeken kerítésre és házfalra futtatják. Gyors növekedésű, dekoratív bokor. Lila virágai füzérszerűen nyílnak az ág teljes hosszában. Megtermékenyülés után kerek, csúcsos végű mag rejlik az elfonnyadt szirmok között. Örökzöld bokor lévén mutatós cserepes dísznövényt lehet belőle nevelni, mert haragoszöld, enyhén vállas levelei akkor is díszítenek, amikor az antigonon nem virágzik.

Amikor az ember trópusi vidéken szembetalálkozik egy növénnyel, amelyet csak kicsi, cserepes mivoltában ismert eddig, rácsodálkozik. Ekkorára is meg tud nőni? Így jártam Zimbabwében a madagaszkár pálmával, amely nálunk meglehetősen elterjedt szobanövény. E tüskés törzsű fa palack alakú hasat növeszt, és 5-6 méteres magasságot is elér. Virága első pillantásra a hibiszkuszéhoz hasonlít, de jóval illatosabb annál. Cserépben nevelve ritkán hoz virágot, de nagyobb dézsában van esélye rá. Alacsony növekedésű pozsgások társaságában jól érzi magát.

Afrikában két virág is nemzeti jelképpé vált. Az egyik a protea, amely Dél-Afrika címervirága, a másik a kecses és törékeny koronásliliom (Gloriosa), a zimbabweiek büszkesége. Ott védett virág, de európai kertészetekben hozzá lehet jutni a gyökértörzséhez, amelyről szaporítható.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .