A teológus-pápa hitvallása

A püspök szerint A Názáreti Jézus tudományos igényű, de a „publicisztikai megfogalmazásnak” köszönhetően könnyen érthető, olvasmányos munka. Fabiny Tamás a kötet legfőbb értékének azt tartja, hogy középpontjában az „ikon teológiája”, egy megtisztított Jézus-kép áll. A Názáreti Jézus egyúttal személyes hitvallás, egy teológuspápa vall arról, ő hogyan olvassa a Szentírást. A könyv ökumenikus szempontból is dialógusra serkentő mű. A szerző bőségesen idéz protestáns teológusokat, miközben a keleti egyházak felé nyitva felmutatja, hogy az egyház „két tüdővel lélegzik”.

A könyv krisztocentrikus szemlélete, a megigazulás-tan kifejtése, az Úr imájának elemzése, valamint az a mód, ahogy a pápa a példabeszédekből kiindulva megvilágítja a kereszt misztériumát, protestáns részről is vállalható – hangsúlyozta az evangélikus püspök. XVI. Benedek teret enged a bírálatnak is, hiszen nem tanítóhivatali aktusnak tekinti könyvét, mindössze rokonszenvet kér az olvasóktól. Abból kiindulva, hogy „minden olvasás kritikus gondolkodást feltételez” Fabiny püspök kritikaként mosolyogva megjegyezte: a könyv „ravasz munka”, merthogy XVI. Benedek egyszerre teológus és egyházfő, aki a pápai tekintéllyel élve a katolikus egyházi tanítás (a tradíció) fontosságára helyezi a hangsúlyt művében. Az evangélikus püspök utalt arra is, hogy a könyv kritikusainak némelyike megemlíti, hogy a pápa nem foglalkozik az angolszász Jézus-kutatás eredményeivel.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .