Játék a szívedben

Mit érezhet egy böjtölő ember? – ennek ábrázolására kérte az egyik néző a Meglepetés Színház társulatát a február 16-i estén, az óbudai szalézi rendházban, s ki is választhatta, kik legyenek a szereplők. Akik kis időre kupaktanácsot tartottak: hogyan lehet testbeszéddel leírni azt az éhség okozta könynyűséget, felszabadultságot, amely állapotban imádságosabbá válunk. Fölállnak: a pocakos férfiszereplő végigsimítja hasát, szenvedő arcát fölfelé fordítja. Hátulról körbeveszik szárnyaló kezek, mintegy kiragadva a fizikai létezés síkjából. S minket is, nézőket, akik a jelenet végén jobbik önmagunkra találva, kacagva tapsoltunk.
A játékmester, Nyáry Péter kérdezgetett tovább: melyik bibliai részt idézzük meg. Kisgyermek jelentkezett elsőnek: képzeletét Mózes népének Vörös- tengeren való átkelése és az őket üldöző egyiptomi katonák pusztulása izgatta. Elgondolkodtam magam is, lehet-e ezt egyáltalán eljátszani a szegényes kelléktárral? Bebizonyították a színjátszók: lehet. Kék kendőket mozgatók lettek a robajló tenger – Mózes pálcacsapására elsimulnak, majd a katonákra visszazúdulnak, beterítik őket. Nem kellett több, mint látni az arcukat, hallani hangjukat. Ott voltunk hirtelen mi is a kétkedő zsidókkal, velük megkérdeztük Mózest, egészen biztos-e, hogy a tengeren át kell mennünk, velük iszonyodtunk a vízbefúlók láttán, s velük örvendeztünk hálát adva a Mindenhatónak.
Érdekes volt megfigyelni, hogy a közönségből ki mit kért, milyen lelki rezdülésekre volt kíváncsi egy-egy történetben, milyen saját belső kérdőjelekre keresett választ. Az est végén az utolsó vacsora terében találtuk magunkat – ahogy Jézus megtöri a kenyeret – s az apostolok mennyire különbözőképpen fogadják azt a közlését, hogy ez az ő teste, a bor az ő vére; s hogy mesterükre hamarosan szenvedés vár.
A Meglepetés Színház hat éve született Potzner Irén bibliadráma- pszichológus vezetésével; azóta havonta többször más-más helyszíneken (határokon túl is) tartanak előadást a mára huszonhárom fős tagsággal. Kérdeztem őket az előadás után, eddig milyen kívánságot tudtak a legnehezebben teljesíteni? Említették a Jelenések könyvének sárkányát, Noé bárkájának sok állatot felvonultató tömegjelenetet, amelybe ügyesen a közönség soraiban ülő gyermekseregletet be tudták vonni. Aztán a legnagyobb meglepetésük jutott eszükbe, amit saját maguknak okoztak: amikor Salome anyja, Heródiás (a Meglepetés Színház alapítóvezetője) majdnem elájult a tálcán eléhozott fejtől (kendők mögé rejtették a Keresztelő Jánost alakító színész többi részét). A színház következő előadása február 24-én lesz este fél 7-től az óbudai Szent József Házban (Kórház u. 37.)
(További tudnivalók a színházi társulatról: www.meglepetesszinház.hu)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .