Afrika

Amikor a terület 1960-ban Közép-afrikai Köztársaság néven elnyerte függetlenségét, az alkotmányos berendezkedés néhány év múlva egy Jean-Bédel Bokassa nevű katonatiszt őrült „császárságának” áldozatává lett. A közel négymilliónyi szegényből álló lakosság máig pártharcoktól szenved. Az országban élők harmincöt százaléka törzsi vallású, huszonöt százaléka katolikus, huszonöt százaléka protestáns, tizenöt százaléka pedig szunnita muzulmán.

Legújabban a Séléka szövetség lázadói elfoglalták Bangui fővárost, Michel Djotodia kikiáltotta magát elnöknek, és François Bozizé elnök két fiával Kamerunba menekült. Az ENSZ főtitkára és az Egyesült Államok kormánya egyaránt alkotmányellenes hatalomátvételnek minősítette a fejleményt.


Ferenc pápa március 27-én a következő felhívást tette közzé:

„Figyelemmel kísérem a Közép-afrikai Köztársaságban ezekben az órákban történő eseményeket. Imáimról biztosítom a szenvedőket, különös tekintettel az áldozatok hozzátartozóira, a sebesültekre, azokra, akik hajléktalanná váltak, valamint menekülésre kényszerültek.

Felhívást intézek az érdekeltekhez, hogy azonnal szüntessék be az erőszakot és a fosztogatásokat! A válságra minél előbb találjanak politikai megoldást, amely helyreállítja a békét és az egyetértést a szeretett országban, amelyet már túlságosan hosszú ideje sújtanak konfliktusok és megosztottságok.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .