Vatikán

A szexuális visszaélések ellen

Ferenc pápa – XVI. Benedek kezdeményezését folytatva – nyomatékosan felszólította a Hittani Kongregációt, hogy határozottan lépjen fel a papok szexuális visszaélései ellen – közölték a Vatikánban április 5-én, miután a szentatya fogadta Gerhard Müller érseket, a kongregáció prefektusát. A testület feladata továbbá az is, hogy támogassa a püspöki konferenciákat a szükséges irányvonalak kidolgozásában és alkalmazásában. (KAP)


A ferences generális szerzeteskongregáció titkára

Ferenc pápa április 6-án az ötvenkilenc éves José Rodríguez Carballo ferences legfőbb elöljárót nevezte ki a szerzeteskongregáció titkárává, s egyben érseki rangra is emelte. A kongregáció titkári tisztje egy ideje betöltetlen volt, mert XVI. Benedek októberben Indianapolis érsekévé nevezte ki Joseph William Tobint. A spanyol José Rodriguez Carballo tíz éve vezette a ferences rendet. (VR)

A Szentatya nem költözik

Ferenc pápa továbbra is a vatikáni Szent Márta Házban marad, lakhelyét nem kívánja áttenni az apostoli palotába. A hírt maga a szentatya jelentette be a házban lakó egyháziaknak március 26-án reggel, a kápolnában tartott szentmise végén. A konklávé idején kapott szobájából átköltözött egy másik lakosztályba, ahol nagyobb hely áll a rendelkezésére, és vendégeket is tud fogadni. Emellett több napja használja már az apostoli palota második emeletén található lakosztályt is, amely a pápai kihallgatásokra szolgál. Itt található a Kelemen Terem, a pápai magánkönyvtár és egy, a szentatya egyéb hivatalos tevékenységei számára fenntartott helyiség. Napi munkája végeztével azonban Ferenc pápa visszatér a Szent Márta Házba. Lakhelyén ugyanazt a lépcsőházat használja, mint a többi lakó, az étkezdében ahhoz az asztalhoz ül le, ahol éppen szabad helyet talál, és a ház kápolnájában misézik. A napokban miséjén részt vettek a vatikáni kertészek és köztisztasági dolgozók is. A Szent Márta Házba egyébként már visszatért az a negyven kuriális prelátus, aki a konklávé idejére elhagyta lakóhelyét, és szobáit átengedte a pápaválasztó bíborosoknak.

A Szent Márta Háznak száz szobája van. Az állandó lakókon kívül itt szállnak meg a Vatikánba érkező püspökök és más vendégek is. A Szentszék a házat nem tartja alkalmasnak arra, hogy a pápa lakhelyeként szolgáljon. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .