Afrika

Kongó szenvedése

Johann Kiesling osztrák szalézi misszionárius szerint a Kongói Demokratikus Köztársaságban továbbra is a nagy szegénység, a korrupció és a biztonság hiánya határozza meg a lakosság helyzetét. Kabila elnök demokráciát és diktatórikus módszereket vegyítő rendszere némileg jobb, mint az 1997-ben elhunyt Mobutu diktatúrája volt. A hatvanhatmilliós lakosság hatvan százaléka nyomorban él, harminc százaléka pedig írástudatlan. A nyersanyagokban gazdag ország bevételeinek nagy része külföldi nagyvállalatok nyereségét képezi. Egy miniszteri fizetés havi ötezer dollár, egy tanítóé viszont mindössze havi hetven dollár. A szaléziek szociális munkájának súlypontja Katangában az ivóvíz- és az orvosi ellátás, az oktatás biztosítása és az utcagyerekek felkarolása. (KAP)

Nigériai prédikációs cenzúra?

Széles körű felháborodást keltett David Mark szenátusi elnök (képünkön) javaslata, amely szerint a jövőben az imámok és a papok csak állami engedéllyel prédikálhatnának. A jó szándékú kezdeményezés célja az volna, hogy megakadályozzák a radikális társadalmi-politikai eszmék terjesztését. A javaslat elfogadása ugyanakkor nyilvánvalóan súlyosan sértené a vallásszabadságot. (KNA)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .