Advent

 

Mindig utáltam várni bármire is. Ha tehettem, a dolgok elébe mentem, így kissé fordított, néha elkapkodott életem többnyire félsikerekről szólt. Isten a tudója, miért történt így. Én mindenesetre reá bíztam a döntést a feketéről vagy fehérről, a jóról vagy rosszról. De úgy hiszem, elfogadta hamariságomat.
Utálom a várakozást. Egyetlen dolgot kivéve.


 

Megállni egy esztendő végén, megtorpanni, meghatódni és – helyenként, ha életünk keserűsége vagy kicsattanó öröme igényli – szabad folyást engedni könnyeinknek, vagy elégedett, felszabadult kacagásunknak, csodálatos lehetőség. Szinte már gyógyír – a presszókkal terhelt léleknek mindenesetre igen. Várni, hogy az év vége a maga tisztaságával, örök, megkophatatlan szentségével körüllengjen, eufóriát, elrugaszkodást, illatos ködöt terítsen körénk, minden misztériumnál csodálatosabb. Hiszen az ember ideje, az esztendőkben számított élet egy egysége ismét elmúlt, s ez az elmúlás megélést, talán kudarcot, talán erőt, de mindenképpen tanulságot ajándékoz.

Én ezzel a szívvel várom a karácsonyt. Az advent bíborszőnyegére lépve így tárom ki a bensőmet annak a fénynek, amely ismét átsegít egy következő nehéz esztendő zűrzavarán. Advent. Várakozás. Várakozunk arra, ami már réges-régen megvalósult. A bölcsőbeli gyermekből Megváltó lett. A szürke reménytelenségből megbizonyosodás. Az év végéből örömünnep, ahol a lélek szabad zenéje a szellemet perdíti táncra.

Karácsony. A rómaiak Saturnalia ünnepét ülték meg ilyenkor. Adakoztak, jótékonykodtak. Még a rabszolgáikat is hellyel kínálták a vacsoraasztalnál, hogy az év végén elhitessék velük a valóságot: ők is érző lények, hasznosak, megbecsülésre méltók.

Ma, most, a nehéz időkben ismét itt van advent. Mi más lehet értékét tartó, mint az, amit ez az időszak képvisel? Mi más adhatja meg a kincset, a tiszteletet és a csendes odaadást a léleknek? Mi más biztathat az elkövetkező esztendőben folytatásra, az erő latba vetésére, mint az örök tanulság, hogy az élet szolgáinak van helye az örökkévalóság asztalánál.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .