A vasfüggöny lehullása 1979-ben kezdődött

Dziwisz bíboros mély meggyőződése, hogy a lengyel pápa 1979. június 2-tól 10-ig tartó első látogatása szülőhazájában párját ritkító történelmi folyamatot indított el. Gnieznóban II. János Pál nagy erővel hirdette a keresztény Európa, a keleti és nyugati hagyomány spirituális egységét.

A bíboros nyilvánosságra hozta a látogatásnak azokat a részleteit is, amelyek általában a háttérben maradnak. Többek között például azt, hogy a pápa minden beszédét személyesen írta meg. Olyan gyorsan és nagy ihlettel dolgozott, hogy elég volt számára egy vagy másfél óra egy-egy nagy beszéd megírásához. A misztikus lelkületű pápa rendkívüli fogékonysággal érintett minden fontos témát a keresztény hit és az egyház tanításának olvasatában. Európa egységével kapcsolatban meggyőződéssel állította, hogy az igazi fejlődés útja nem a „történelmi kompromisszum”, hanem az emberi jogok széles körű tisztelete. Mindig minden körülmény között egyértelműen hirdette az emberi személy méltóságát és az élet szentségének sérthetetlenségét.

II. János Pál pápa teljesen átalakította Lengyelországot, felkészítette az embereket arra, hogy szabadságban éljenek. Az ő tanításának köszönhető a Szolidaritás szakszervezet létrejötte 1980-ban. Dziwisz bíboros a beszélgetésben még egyéb apró, ám rendkívül érdekes epizódokat említett. Első lengyelországi látogatása alkalmával a pápa annyira nem kímélte magát, hogy elment a hangja. Rómába visszatérve pedig 14 órát aludt megszakítás nélkül, hogy kipihenje az utazás fáradalmait.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .