Gazdaság a közjóért

Előadásának címe Legyőzni a szegénységet – A szociális üzletág volt. Yunus szerint a szociális üzlet azt jelenti, hogy a vállalkozók nyereségük mellett törekedjenek az emberek életkörülményeinek javítására. A nyereséget pedig jórészt vállalkozásba fektessék. A közjó előmozdítása legyen a cél, az emberek java, ne pusztán a profit.
Az 1940-ben született Yunus professzor fiatalkorában a chittagongi egyetemen kutatta a bangladesi szegénység okait. Egy faluban megfigyelte, hogy egy asszony bambuszból ügyesen székeket készített, és ebből elegendő bevételre tett szert. Mégis szegény maradt, mert az induláskor felvett hitel után igen magas kamatot kellett fizetnie. Ezután 42 hasonló problémával küzdő asszony adósságát kifizette. Ez volt „mikrohitelprogramjának” kiindulópontja 1974-ben. 1983-ban alapította meg bankját. A mikrohitelek 98 százalékát visszafizetik. A banknak már harminc vállalkozása van. Mindegyik valamilyen módon szociális célt szolgál.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .